Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A természet energiáival
Ultrahangkezelés a balfi mozgásrehabilitációs osztályon – a szakemberek általában több fajta technológiát kombinálnak. Fotó: Filep István

Nagy szerepet kap a gyógyvíz a balfi mozgásrehabilitáción

A természet energiáival

| Huszár Judit | Városi hírek

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, melynek emléket állítva 1995 óta minden évben ezen a napon ünnepli a szakma a fizioterápia világnapját. Ilyenkor felhívják a figyelmet a fizioterápia fontosságára a mozgásszervi problémák kezelésében.

A fizioterápia az orvoslás egyik ősi ága. A szó a görög füzosz kifejezésből ered, amelynek jelentése természet. A kezelések során a természet energiáit használják, így a fény, a hő, a víz, a környezet jótékony hatását. Fontos terület lett az elmúlt évtizedekben a mechanoterápia, amelyhez a gyógytorna, a masszázs, az ultrahang és a különféle trakciós (húzó-) kezelések is tartoznak. Látványos eredményeket érnek el az elektroterápia különféle fajtáival, melyek többféle hatásmechanizmus mellett az izomműködést is stimulálják. A Soproni Gyógyközpontnak Balfon működik két mozgásszervi rehabilitációs osztálya, itt a fizioterápia nagy múltra tekint vissza.

– Nagy szerepet kap nálunk a víz: a balneoterápia során gyógyvízzel kezeljük a betegeket. Szénsavas és gyógyvizes (kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, jelentős kéntartalommal) kádfürdőkkel rendelkezünk, rendszeresen tartunk vízi gyógytornákat a feszített tükrű uszodában – kezdte dr. Horváth Kinga osztályvezető főorvos. – A fekvőbeteg-osztályra szakorvosi beutalóval kerülnek a betegek, elsősorban funkciókárosodással járó, kopásos-, gerinc-, ízületi elváltozásokkal. Fontos területe munkánknak az ízületiprotézis-beültetések, gerincstabilizációs műtétek (porckorongsérvműtétek), törések utáni rehabilitáció. Évente több mint 1000 embert látunk el a fekvőbeteg-osztályon, míg a szakrendelésen 3400 beteget. Ők háziorvosi beutalóval érkeznek.

A fizioterápiás részleget kis- és középfrekvenciás gépparkkal, ultrahang-, magnetoterápiás és lézerkészülékekkel szerelték fel, polarizált fényterápiát is alkalmaznak. 2016-ban teljesen megújult a tornaterme: kondicionáló gépsorral, ízületi mozgatókészülékekkel, szobakerékpárokkal, függesztőráccsal és futószalaggal szerelték fel. Itt egyéni és csoportos tornát is végeznek a gyógytornászok.

– Nagyon fontos terület a gyógytorna, hiszen az ízületi mozgásterjedelem, izomerő, koordináció, egyensúly, állóképesség, járás, mozgás, a funkcionális állapot javul – a beteg aktív közreműködésével – folytatta dr. Horváth Kinga. – Lényeges, hogy a betegek a tornát otthon is folytassák, hiszen hosszú távon így maradhatnak egészségesek. Mivel a kezelések kombinálhatók, így a rehabilitáció során a természet többféle energiáját alkalmazzuk.

A szakember hangsúlyozta a prevenció jelentőségét: a testsúly idealizálása, a rendszeres testmozgás egyaránt szükséges ahhoz, hogy hosszú, egészséges életet éljünk. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.