Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproniak hálásak Bánffy grófnak
Fotók: Filep István

A soproniak hálásak Bánffy grófnak

| Etzl Edgár | Városi hírek

Gróf losonci Bánffy Miklós nélkül nem jöhetett volna létre a velencei egyezmény, és nem tarthatták volna meg az 1921-es soproni népszavazást sem. Az egykori külügyminiszter életét kiállítás mutatja be, amelyet pénteken nyitottak meg a bányászati múzeumban

A tárlat 8 molinójáról megismerhető az erdélyi származású gróf fiatalkora, a művészetekhez és a főúri mulatságokhoz fűződő viszonya, külpolitikai pályafutása, a IV. Károly király koronázásában való részvétele, és persze a soproni népszavazáshoz vezető eseményekben betöltött szerepe.

– Bánffy Miklós amellett, hogy politikusként részt vett Magyarország újjáépítésében az első világháború után, tehetséges képzőművész volt, és reneszánsz emberként haladó szellemiségű könyveket is szerzett – mondta a megnyitón dr. Tóth Imre. A Soproni Múzeum igazgatója hozzátette: tavaly volt a gróf születésének 150. évfordulója, ezért jött létre a kiállítás, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából mutattak be.

– Sopron Bánffy Miklósnak is köszönheti, hogy nem esett a trianoni békediktátum áldozatává, és nem csatolták Ausztriához – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester. – Városunk, valamint Magyarország Kormánya sem felejtette el a gróf munkásságát, a soproniak örökké hálásak neki. 2011-ben felavattuk az Erzsébet-kertben Bánffy Miklós szobrát, emellett több helyi szervezésű konferencián is előkerült a neve.

A kiállítást Török Balázs, a Soproni Múzeum munkatársa állította össze. A tárlat február 29-ig ingyenesen látható, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.