Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Sopron annónak szíve van
Ha valaki naponta csak egy régi posztot akarna elolvasni, akkor több mint 8 évig tartana, míg átnézné a Sopron anno oldalon most megtalálható bejegyzéseket Fotó: sopronanno.hu

A Jereván-lakótelepről szóló bejegyzés a legnépszerűbb

A Sopron annónak szíve van

| Munkatársunktól | Városi hírek

Különleges jubileumot ünnepel a Sopron anno – most került fel a háromezredik bejegyzés a helytörténeti internetes oldalra. A szerkesztők 2013-ban láttak munkához, akkor még maguk sem gondolták, hogy ilyen népszerű lesz a weblap.

Több mint 5000 kép, 3000 bejegyzés, rengeteg történet – röviden, számokban így lehetne jellemezni a Sopron anno oldalt. A helytörténeti weblap szerkesztése 2013. január 29-én kezdődött, az oldal március 15-én indult, addigra már 500 bejegyzés felkerült rá. – Nem sejtettük, hogy milyen lesz a fogadtatás, annyira újszerű és formabontó kezdeményezés volt egy ilyen jellegű helytörténeti honlap indítása – kezdte Kótai Mónika, a www.sopronanno.hu szerkesztője. – Az oldal nagy előnye, hogy a bejegyzések csoportosítását a látogatókra bízza, ki-ki kedve szerint kereshet egy-egy időszakra, címkére, utcanévre, városrészre vagy akár ezekre egyszerre.

Jelenleg egyébként egy, a Jereván-lakótelepről szóló bejegyzés a legnépszerűbb az oldalon, ezt több mint 10 ezren megtekintették.

Felépítésükben a jövőben sem fognak változni a bejegyzések, a szerkesztő célja, hogy az egymáshoz kötődő képek és írások ezután még intenzívebben kapcsolódjanak össze, így pedig komplex információt tudnak kapni az érdeklődők. Például, ha valaki megnyit egy bejegyzést, ami a Liszt-központról szól, utalást talál arra, hogy ott egykor a kaszinó működött. Ha továbblép egy erre utaló link segítségével, akkor találkozhat Hillebrand Vince nevével, akinek kattintás után megtalálja a fotóját és az életútját – benne azt, miként kötődött a kaszinóhoz –, de megtudhatja róla azt is, hogy hol volt gyára a belvárosban, fotók várják az épületről, de még a gyár egykori katalógusába is belelapozhat.

De hogy mi a Sopron anno sikerének titka? A szerkesztő szerint az oldalnak szíve van. – Nagyon nagy és nagyon soproni szíve, amivel – szeretném hinni – tudja sugározni a soproniság eszméjét, ezáltal bevonzva mindazokat, akik ugyanígy éreznek a várossal kapcsolatban – zárta Kótai Mónika. – A képek bemutatásán és az információk közvetítésén túl a szülővároshoz való kötődés felébresztésének és ébrentartásának, illetve a közösség összetartásának képessége a Sopron anno legnagyobb ereje.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.