Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Lenck- vagy Haller-villa

A Lenck- vagy Haller-villa

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

A Kossuth Lajos utca 17. szám alatti villa építtetője 1887-ben dr. Lenck Kálmán (1854–1901) ügyvéd volt. Az épületet a Sopronban született, majd később a bécsi és a stuttgarti műegyetemen tanuló Hofer Ottó (1847–1901) műépítész tervezte. A Lenck család később őt bízta meg az evangélikus temetőben lévő Lenck-mauzóleum tervezésével is. Lenck Kálmán az ügyvédi praxisa mellett kiváló zenész is volt, Sopron híres cigány­prímásával, Munczi Lajossal együtt tanult hegedülni, majd később Bécsben is adott koncertet. Emellett szenvedélyes lepkegyűjtő volt, értékes gyűjteményét a Nemzeti Múzeumra hagyományozta. Érdekes, hogy ügyvéd létére – jelentős vagyont hátrahagyva – végrendelkezés nélkül halt meg 1901. november 4-én.

A Kossuth Lajos utcai (abban az időben még Indóház út) villát özvegye egy Jókai utcai ingatlannal együtt százezer koronáért adta el. Az impozáns épületet később az Erdélyből származó Hilibi-Haller család vásárolta meg, így váltak részben ők is a villa névadójává. Dr. Hilibi-Haller József (1884–1914) ügyvéd, udvari tanácsos az első világháborúban a 9. huszárezred főhadnagyaként szolgált a szerb fronton, ahol tífuszban megbetegedett, hazahozatala után Sopronban hunyt el 1914-ben, sírja a Szent Mihály-temetőben található.

Az államosítást követően az épületet átalakították, előbb szakszervezeti üdülőként működött, majd a Művelődésügyi Minisztérium üdülője lett. A rendszerváltást követően egy állami tulajdonú egészségmegőrző és oktatási profilú vállalkozás „Haller-villa” néven üdülőszállóként működtette, jelenleg zárva van.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.