Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legendás idegenvezető utcája
A Friedrich Károly utca az Ágfalvi úti lakópark egyik legújabb közútja. Fotók: Filep István

Sopronban járunk: A Friedrich Károly utcát 2015-ben nevezték el

A legendás idegenvezető utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A 2015-ben elnevezett Friedrich Károly utca az Ágfalvi úti lakópark Ágfalva felé terjeszkedő részének egyik legújabb közútja. A Fényi Gyula utca folytatása, amelyből négy egymással párhuzamos utca ágazik ki: a Wälder József, a Dalárda, a Dorosmai János és a Barabits Elemér utca. Korábban a bánfalvi és az ágfalvi lakosok (kis)kertjei, szőlőskertjei, szőlőföldjei, gesztenyései voltak a területen, de többnyire rétként, mezőként tartották számon. Az 1970–80-as években az Ágfalvi úton működött az egykori gázbontó üzem. Annak felszámolása után a terület egyre jobban beépült. Az Ágfalvi út másik oldalára az 1990-es évektől több üzem és gyár települt (például Hirschler, Unimas). A Liget-patak, illetve az Ikva patak mentén megmaradt láp- és mocsárrétek egy részét (Löwerwiese és Zieselwiesen) Sopron városa 1999-ben helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította mint értékes kiszáradó lápréteket és védett növények élőhelyét.

Az Ágfalvi úti lakóparktól, így a Friedrich Károly utcától is nem messze – az M85-ös autóút Sopron nyugati csomópontja és az Ágfalvi út között – már nagy léptékben halad a soproni északnyugati összekötő út kivitelezése, a 8647-es jelű út körgyűrűjellegű tehermentesítő funkcióval tereli majd el a Sopronon áthaladó forgalmat.

A Friedrich Károly és a környező utcákban a 2020-as évektől épülnek a családi házak, ikerházak, ahova sok kisgyermekes család költözik, ezért korszerű játszóteret is létesítettek. Szintén ezen időszakban kaptak aszfaltburkolatot a környező utcák. Az elmúlt három évtized alatt jöttek létre Sopron kertvárosias jellegű, zöldövezetes utcái az Ágfalvi úti lakóparkban, így a Friedrich Károly utca is.

A Friedrich Károly utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Dr. Friedrich Károly (1906–1995) az egykori soproni Városi Mozi igazgatója, a város legismertebb idegenvezetője 1906. augusztus 4-én született Sopronban. A Friedrich család a középkor óta Sopronban élt. A reálgimnáziumban tanult, egyik osztálytársa apja, Autheried Camillo volt a bánfalvi mozi tulajdonosa, ahol Károly sokat segített, és minden filmet megnézett.

Számos elismerést kapott, Sopron Pro Urbe kitüntetéssel és díszpolgári címmel hálálta meg mindazt, amit a városért tett. 1995. január 30-án hunyt el. Dr. Friedrich Károly emléktábláját a Színház utca 32. szám alatti ház falán 2005 januárjában avatták fel, a tábla Kutas László szobrászművész alkotása. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.