Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A költő, hadvezér utcája
Az első világháború után kiépülő Zrínyi Miklós utcában leginkább az osztrák Heimatstil és a neobarokk stílus hatása érvényesült. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Zrínyi Miklós utca 1927-ben kapta a nevét

A költő, hadvezér utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Zrínyi Miklós utca az Alsólövérek városrészben, a Béke út és a Mikoviny utca között húzódik, határolva a Szent Imre tér nyugati oldalát. A Lövérek helyén a 19. század első felében gyümölcsöskerteket gondoztak. A 19. század végétől egészen az 1930-as évekig lépésenként kiépült a Deák tér, a város dél felé terjeszkedett, és ez a folyamat nem állt meg az ebenfurti vasútvonal vágányainál. Kezdetét vette a városhoz sorompós átjáróval csatlakozó új városrész építése a földszintes, illetve kétszintes családi otthonokkal. Az első világháború után kiépülő Zrínyi Miklós utcában leginkább az osztrák Hei­matstil és a neobarokk stílus hatása érvényesült. Az utca 1927-ben kapta a nevét, több utcát neveztek el ekkor híres költőinkről a környéken. A Lövérek ezen részén a kertkultúra nem jellemző, sűrűbb a beépítés, nem nyaralók állnak itt.

A Zrínyi utca és a Szent Imre tér sarkán kiválik környezetéből Freud Dezső pesti építész háza, de a teret a volt Szent Imre kollégium uralja. A neobarokk stílusban Budapesten megtervezett létesítményt a soproni Hárs György építészmérnök kivitelezte. A kétemeletes épületben az 1929–30-as cím- és lakásjegyzék alapján az 1948. június 16-i államosításig 60 bánya- és erdőmérnöki főiskolás keresztény hallgató és 50 helybeli bencés reálgimnáziumi vagy reáliskolai tanuló számára biztosítottak bentlakást. Első igazgatója 1928–1936. között Koszterszitz József pap és író volt, aki nemzedékek fiataljait nevelte. Őt követte az államosításig Gacs János, aki papi működése mellett a cserkészmozgalomban is kifejezetten sokoldalú tevékenységet fejtett ki. 1939-ben az országgyűlési választáson Sopron vármegye és Sopron város lajstromos listáján országgyűlési képviselővé választották. Az átadás után két évvel hozták meg a határozatot a városházán, hogy a papok vezette főiskolai kollégium előtti névtelen tér a Szent Imre nevét viselje. A kommunisták egyik első dolga volt a névtáblák lecserélése. A bolgár pártvezérnek, Dimitrovnak a neve 1945-ben került a falra. Az 1956-os forradalom idején az erdészhallgatók gyűléseinek helyszíne volt a diákszálló. A védett, tiszafákkal tarkított park 1991-ben kapta vissza Szent István tragikus sorsú fiának a nevét. A volt kollégium 1960-tól 2009-ig állami gyermekotthonként funkcionált. A több mint tízezer négyzetméteres ingatlan azóta üresen áll.

A Zrínyi Miklós utca történetét Török Balázs, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Zrínyi Miklós (1620–1664), politikus–hadvezér volt, az irodalommal mellékesen foglalkozott. A magyar barokk irodalom kiemelkedő alakja, művészete mellett hadvezéri sikerei, a török elleni harcai örökítették meg hírnevét. Főbb művei: Tábori kis trachta, Ne bántsd a magyart – Az török áfium ellen való orvosság, Szigeti veszedelem.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.