Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A kékfrankos éve – 2018

| Városi hírek

A kékfrankos évének nyilvánította az ideit a Földművelésügyi Minisztérium – jelentette be a tárca vezetője pénteken Budapesten, a tavalyi furmint éve záróeseményén.


Fazekas Sándor kiemelte: 2018 azért lett a kékfrankos éve, mert egy igazi magyar kékszőlőfajta, amelyből olyan kitűnő borok készíthetők, amelyekre érdemes külön is felhívni a fogyasztók figyelmét. Továbbá a kékfrankos a legnépszerűbb és a legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajta Magyarországon. A miniszter elmondta: elindítják „a kékfrankos országkóstolót”. Emellett több, a témához kapcsolódó szakmai találkozó, tudományos kutatás, valamint más esemény is zajlik majd, hasonlóan a sikeres furmint évéhez.


Kiss Eliza, az FM kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa hozzátette: a kékfrankos választása az idei évre egyszerű feladat volt azért is, mert a múlt évben fehérszőlőfajta volt a kiemelt, így most kéknek kellett következnie. Ezzel a fajtával szinte mind a 22 magyar borvidéken foglalkoznak. A múlt év a borászok számára kedvező volt: a pincébe kerülő bor mennyisége 3,3–3,4 millió hektoliter körüli lesz. Tavaly az ágazat árbevétele elérte a 87 milliárd forintot.
(forrás: mti)


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.