Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jövő múzeuma
A Soproni Múzeumnegyed a Modern Városok Program egyik fontos elemeként, a Storno-ház, a Fabricius-ház és a Tábornok-ház, valamint a Tűztorony összekapcsolásával jött létre. Interaktív kiállítások várják az épületben az érdeklődőket. Fotók: Filep István

„Mi, soproniak tiszteljük és becsüljük gazdag történelmünket”

A jövő múzeuma

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Mi, soproniak tiszteljük és becsüljük azt a gazdag történelmet és kultúrát, melyet elődeink ránk hagytak – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester a Soproni Múzeumnegyed hivatalos megnyitóján.

Városunk újabb kulturális és turisztikai attrakcióval gazdagodott. A múlt héten átadott Múzeumnegyed vendégeit dr. Tóth Imre igazgató köszöntötte, aki kiemelte, ma már a múzeumok sokkal többek, mint a múlt egy-egy kimerevített pillanatai, mert együtt élnek az idővel. Ezt tükrözi a Múzeumnegyed is, amely a hagyomány és a megújulás egysége.


A Soproni Múzeumnegyed a Storno-ház, a Fabricius-ház és a Tábornok-ház, valamint a Tűztorony összekapcsolásával, egyedi és látványos építészeti megoldásokkal jött létre. A Modern Városok Program egyik fontos elemeként, több mint 3 milliárd forint értékben valósult meg a fejlesztés, amelyben interaktív kiállítások várják az érdeklődőket.

Dr. Farkas Ciprián elismeréssel szólt a Múzeumnegyed kialakításáról. – Ahogyan e három ház egybeforrt Sopron történetével, éppúgy forrt egybe e három épület is az új Múzeumnegyedben – hangsúlyozta a polgármester. – Nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközi szinten is kimagasló az a munka és teljesítmény, amelyet az építészek, a munkások és a múzeum dolgozói véghezvittek. Mi, soproniak tiszteljük és becsüljük azt a gazdag történelmet és kultúrát, melyet elődeink ránk hagytak. Ha kilépünk az ajtón, láthatjuk, hogy a főváros után itt sorakozik a legtöbb műemlék, mely gondolkodásunkat is meghatározza. Nekünk az a célunk, hogy a múltat tisztelve és megőrizve a jövő városát építsük.


Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője méltatásában kiemelte: az új Múzeumnegyed Sopron büszkesége – egyedi építészeti megoldásokkal –, amely nemcsak a soproniaknak jelent vonzerőt, hanem a város vendégeinek is. A képviselő köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, és utalt arra, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére is sikerült megvalósítani a terveket.

A kormány nevében és Lázár János építési és közlekedési miniszter képviseletében Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár szólt azokról a soproni fejlesztésekről, amelyek egyik eleme a Múzeumnegyed. 2010 óta a kormány 350 milliárd forint fejlesztési forrást biztosított Sopronnak, amelyet jól használt fel a város. Az ország felzárkóztatására pedig 28 ezer milliárd forintot fordítottak. A miniszterhelyettes biztosította a jelenlevőket, hogy a kormány továbbra is partnere lesz Sopronnak, és utalt arra is, hogy befejezik a Fertő-part fejlesztését. Mint mondta, nincs az a lobbi, és nincs az az erő, amely meggátolná a jelentős turisztikai program befejezését.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.