Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Himnusz költőjének utcája
A Kölcsey Ferenc utca a Flandorffer-telep felparcellázásakor alakult ki. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Kölcsey Ferenc utca 1934-ben kapta a nevét

A Himnusz költőjének utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Kölcsey Ferenc utca területe a mellette levő Táncsics utcával, a vele párhuzamosan fekvő Wesselényi (régebben Esterházy) utcával és a Tompa Mihály utcával rengeteg szállal kötődik Flandorfferékhez. A család 1852-ben kezdte építtetni borászatát a Táncsics, Kölcsey és Kossuth utca által határolt, hatalmas területen. Az üzem nagy része elpusztult a háborúban, ám a Kölcsey Ferenc utca 1. számú tornyos épülete máig áll.

A Kölcsey Ferenc utca a Flandorffer-telep felparcellázásakor alakult ki, 1934-ben nevezték el. A Kossuth (régebben Indóház) utca már a 19. században is kiemelt útvonal volt: Bánfalvára és Ágfalvára vezetett az Újteleki kaputól, majd az 1847-ben megnyíló Déli vasutat is innen lehetett megközelíteni.

I. Ferenc József 1884. május 31-én részt vett a soproni Tiszti Leánynevelő Intézet kápolnájának a felszentelésén. Látogatást tett a Flandorffer borpincében is, amely esemény előtt tisztelegve a márvány emléktábla ma is megtalálható a Kölcsey Ferenc utca 1. számú ház kapubejáratának a falán.

A Kölcsey Ferenc utca közepe táján elhelyezett szökőkút látványát 1939-től 1945-ig élvezhették az erre járók. A szökőkutat valószínűleg Baumann Béla szobrász- és kőfaragómester, a Hild cég üzemvezetője tervezte. A háború forgatagában a kútnak nyoma veszett, a műkő medencerészét az 1960-as évek közepéig láthatták.

Sopronban a MÁVAUT (Magyar Államvasutak Közúti Gépkocsiüzem) elődje, az autóbusz-telephely és a műhely is a Kölcsey utcában volt.

A Kölcsey Ferenc utca 5. szám alatt működött a Soproni Modellező Egyesület, azt megelőzően a Soproni Modellező Kör. Szintén a Kölcsey utcában szerezhettek jogosítványt a sorköteles katonák az MHS, később MHSZ-nél (Magyar Honvédelmi Szövetség). Jelenleg a Győr–Moson–Sopron Vármegyei Közlekedési Felügyelet és Vizsgaközpont, valamint a Soproni Rádióamatőr Klub található itt.

A Kölcsey Ferenc utca 8. szám alatt lakott dr. Heimler Károly és neje. Heimler többek között a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke és a Soproni Szemle megalapítója volt. Könyveiben összegyűjtötte Sopron értékeit és szépségeit.

A Kölcsey Ferenc utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Kölcsey Ferenc (1790–1838) magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudós Társaság, majd Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a Kisfaludy Társaság alapítótagja. Nemzeti Himnuszunk költője.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.