Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A festőművész sikátorutcája
A Dorfmeister utca a Várkerületről az Ikvahídon át közelíthető meg. 1927-ig a Szent Mihály utca első, déli szakaszaként tartották nyilván. Fotók: Filep István

Sopronban járunk: A Szentlélek-kápolna a városplébános telkén épült fel

A festőművész sikátorutcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Dorfmeister utca a Várkerületről az Ikvahídon át közelíthető meg. A Szentlélek-templom mellett északkeleti irányban elhúzódó kis sikátorutcát 1927-ig a Szent Mihály utca első, déli szakaszaként tartották nyilván. 1927-ben nevezték el Dorffmaister István (ritkább írásmóddal Dorffmei­ster, Dorfmeister, művészettörténeti tanulmányokban és ahogy maga is többször szignózta: Stephan Dorffmaister) festőművészről.

A Szentlélek utca és a Dorfmeister utca sarkán áll a Szentlélek-templom. A kívül gótikus, belül barokk templom első hiteles említése 1406-ból származik. A Szentlélek-kápolna a városplébános telkén épült fel az új plébániaház mellett, és a mindenkori városplébános házikápolnájának tekintették. Templomként 1521 óta említik. Az épület 1782-ben barokk boltozatot kapott, és meghosszabbították a szentély felé. Ebben az időben dolgozott itt Dorffmaister István, aki kifestette az egész templomot. A templom falán dombormű (fotónkon) idézi emlékét, amelyet 1997-ben, halálának 200. évfordulóján avattak fel.

A Balfi út és a Dorfmeister utca másik oldalán áll az 1885-ben, Handler Nándor tervei alapján készült emeletes társasház, homlokzatán napórával, felette Krisztus-szoborral. A bérházat Póda Endre városplébános építtette. Földszintjén 1923-tól Tivald Gusztáv (Tiewald Gusztáv, korábban Maszlovits Antal) vendéglője működött. Az emeleteken nagy belmagasságú társasházi lakások találhatók.

A Jégverem és a Dorfmeister utca kereszteződésében áll a Szent Mihályról címzett római katolikus elemi iskola. A hétköznapi szóhasználatban „Pflaszter”-nek nevezett iskola a közeli közterületről kapta nevét (am Pflaster). A Jégverem – Halász utca – Szent Mihály utca kereszteződésében, a Szent Mihály-templom felé vezető másik sikátorutca elején még látható a „Pflaszter”-re, az eredetire még emlékeztető macskaköves útburkolat.

A Szentlélek utca 2. alatt találjuk a soproni városplébániát, melynek magasabban fekvő, hátsó, kerti és gazdasági udvar része a Dorfmeister utcáig benyúlik. Ezt a kertet és a korábbi iskolát egy, szinte az egész utcát elfoglaló magas kőkerítés határolja.

A Dorfmeister utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Dorffmaister István (1729–1797) osztrák származású festőművész, az egyik legnépszerűbb barokk alkotó volt hazánkban, 1762-től haláláig Sopronban lakott. Művei a Voss-féle katolikus árvaházban, a bencés és a Szent György-templomban láthatók. Ő készítette a városháza egykori tanácstermének mennyezetfestését, a Zichy–Mesko-palota mennyezetfreskóját és a Szentlélek-templom és az evangélikus templom mennyezet-, fal- és oltárképeit. 

Kapcsolódó cikkek