Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A birkapásztor legendája
Brennbergbányán őrzik a hagyományokat, az új játszótéren a fajátékok is a bányászmúltat idézik. Fotó: Filep István

Emlékek útján – Vízi összeköttetést terveztek Bécs és Brennbergbánya között

A birkapásztor legendája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopron változatos és gazdag történelme sokakat érdekel – sorozatunkban a különböző városrészek kialakulásáról, elnevezéséről, érdekes históriáiról írunk. Ezúttal Brennbergbánya titkai tárulnak fel.

Az ország legrégebbi szénbányájának otthont adó Brennbergbánya (németül Brennberg) egy szétszórt szerkezetű település, amely összesen 16 kisebb-nagyobb telepből áll. A legenda szerint egy birkapásztor 1752-ben tüzet gyújtott, hogy melegedjen, majd amikor el akarta oltani, a tűz tovább égett, sőt a tűzrakóhelyen másnap is izzott a szén. Egy másik történet szerint egy Rieger nevű szénégető boksája (kúp alakú farakás) sehogy sem akart elaludni, mert a boksát egy elfedett kőszénkibúvás fölé telepíthette. Ez az égést tovább táplálta, ami miatt a hegy is égni kezdett. Az égő hegyet németül brennender Bergnek mondják, ebből született a Brennberg.

A bánya kezdetben a város vagy bérlők kezelésében volt. A kitermelés a XVIII. században nem volt nyereséges, ezért gyakran szünetelt is. 1793-ban egy bécsújhelyi vállalkozói csoport érkezett, ami nagy lendületet adott a termelésnek. Ekkor vetődött fel az a terv, hogy Brennbergbánya és Bécs között hajózható csatornát építsenek, ezzel lehetővé téve a szén olcsó eljuttatását a felhasználókhoz. Bécsújhelyig a beruházás el is készült, a folytatás azonban meghiúsult a magyar földesurak ellenállása miatt.

A legrégebbi magyar szénbánya még egy leget tudhat magáénak, 1939-ben itt kezdték meg az ország legmélyebb aknájának, a 630 méter mély Szent István-aknának a mélyítését. Abban bíztak, hogy ez a létesítmény a bánya élettartamát további hosszú emberöltőkre biztosíthatja. A bányászatot azonban a Rákosi-korban, 1952-ben váratlanul leállították, mivel Trianon után a szénmezők jelentős része Ausztriához került. A német nyelvű bányászcsaládokat máshova telepítették, óriási csapást mérve ezzel a mintegy 200 éves bányászmúltra.

Brennberg kapcsán meg kell említenünk a település nagy ismerőjét, Becher Nándort. A településrész nevezetessége a kocsmatemplom, amelyről lapunkban is írtunk (Kocsma a templom alatt, Soproni Téma, 2021. április 7.). Az itt lakók őrzik a bányászhagyományokat, ennek szép példája a nemrég átadott játszótér.

Az írás elkészítésében közreműködött dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.