Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A belvárosi Horváth-ház
Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

A belvárosi Horváth-ház

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

A mai Széchenyi tér és a Várkerület sarkán lévő saroktelek az 1700-as évek végén a gróf Pejacsevich család tulajdonában volt. A grófi család neve 1784. szeptember 20-án került be először a soproni városi tanács jegyzőkönyvébe.

A napóleoni háborúk előestéjén Sopronban és környékén gyülekeztek a bandériumok, ezért egy időre József nádornak és vezérkarának lefoglalták a mai Ógabona téren lévő Pejacsevich-palotát. Emiatt verőcei gróf Pejacsevich Károly (1745–1815) grófnak át kellett költöznie a fentebb említett saroktelken álló kerti házba, mely akkor már a fia, Pejacsevich Vince (1780–1820) császári és királyi kamarás tulajdonában volt. Megjegyzendő, hogy a kellemetlenségért cserébe gazdag ajándékot kaptak a nádortól. A saroktelket, melyen később már egy nagyobb épület, illetve egy kisebb palota is állt, a Pejacsevich-család eladta, majd néhány tulajdonosváltás után az Szürnyegi-Horváth József tulajdonába került. Ő mindent lebontatott, és 1857-ben Handler Nándor tervei alapján felépíttette a ma is látható kétszintes, zárterkélyes, illetve a Várkerület felőli oldalán körerkélyes sarokházat – innen a Horváth-ház elnevezés. Az épületben előbb a Szent Orsolya-rendi Római Katolikus Leánygimnázium internátusa, majd 1947-től a Soproni Állami Entzbruder Dezső Középiskolás Fiúkollégium működött, ma pedig a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium egyik épülete. 

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 
A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.