Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
80 éves a templom
1941 karácsonyán tartották az első szentmisét a Szent István-templomban, ünnepélyesen 1943. szeptember 8-án szentelte fel Apor Vilmos püspök. Bajkai Csaba a hetedik plébános, négy éve került a templomba. Fotók: Filep István

Bajkai Csaba: A legnehezebb a fiatalokat bevonzani

80 éves a templom

| Bertha Ágnes | Városi hírek

1943. vérzivataros évében új templomot szenteltek Sopronban, a Kurucdombon. A 80 éves Szent István-templom kezdeteiről és jelenéről mesélt Bajkai Csaba plébános.

– 80 év lehet egy teljes emberöltő, így a jubileumi szentmisén egy egész élet munkájáért adunk most hálát – hangsúlyozta Bajkai Csaba plébános. – Vannak köztünk olyanok, akik emlékezetében kisgyermekként él az új templom felszentelése, vagy szüleik elbeszéléséből hallottak az áldozatos munkáról, amivel a Szent István-templom felépült. Bár több mint 80 éve áll az épület, de a jubileumot az ünnepélyes felszenteléshez, 1943. szeptember 8-hoz kötjük.

Négy éve, a teljes felújítást követően került Bajkai Csaba a Szent István-templomba Böcskei Győző plébános utódjaként. Akkor a hétvégi négy misén mintegy 800–1000-en vettek részt. A Covid a kurucdombi közösséget is megzilálta, sokan meghaltak, az idősebbek egy része inkább tévén–rádión követi a szentmisét, a fiatalabbakban gyengült az egyházi közösséghez tartozás érzése. Talán a 2019-es létszám 75 százaléka tért vissza a templomba.

– A legnehezebb a fiatalokat bevonzani – szögezte le Bajkai Csaba. – Az ajtónk nyitva áll, szeretnénk megszólítani minden Istent kereső embert, de sokakban nincs meg a nyitás vágya. Az egyház feladata így kettős: ki kell lépni a templom falain kívül – ezt szolgálja szeptember 16-i családi napunk is –, és a velünk egy úton lévőket hétről hétre megszólítani, lélekben megerősítést adni. Látni kell, hogy a pap is megszólítható, nem bújik a reverendája mögé, mint ember találkozik az emberekkel, és kell, hogy az „emberségünk” is megérintse az embereket, segítsen átlépni a templom küszöbét. Mindemellett nagyon nehéz a 6–7 évesektől a 90 esztendősig egyformán közel kerülni a szentmisén, mindenki lelkéhez eljutni. De törekedni kell erre, és ha muszáj, elengedni azt, aki nem igazán az Isten felé vezető utat keresi.

Szeptember 8-án, pénteken, Kisboldogasszony napján emlékeznek a Szent István-templom nyolcvanéves felszentelésére. Az ünnepi szentmise 18 órakor kezdődik, melyet a tervek szerint dr. Veres András győri megyéspüspök mutat be.

Templomtörténet: 1932-ben határozott a Soproni Katolikus Konvent új templom építéséről, amelynek 1938-ban jelölték ki a helyét az egykori vásártér itt-ott vizenyős területén. A templom harangja már 1939-ben elkészült, de az építkezés csak 1940-ben indult Körmendy Nándor tervei alapján, azonban szeptemberre már felkerült a harang a toronyba. 1941 szentestéjén tartották az első szentmisét a Szent István-templomban, ünnepélyesen 1943. szeptember 8-án szentelte fel Apor Vilmos püspök. A 80 év alatt 8 újmise hangzott el falai között – többek között dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapáté, Radó Tamásé vagy dr. Reisner Ferencé –, Bajkai Csaba a templom 7. plébánosa.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.