Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
150 éve a sínen
Fotó: Filep István

A vállalat sorsa másfél éve összeforrt a városéval

150 éve a sínen

| Etzl Edgár | Városi hírek

Újabb emlékmozdony járja a síneket: ünnepélyes keretek között mutatták be a GYSEV Zrt. alapításának 150. évfordulója alkalmából felmatricázott Taurust a soproni vasútállomáson.

A vasúttársaságnál 2009 óta hagyomány a mozdonyok matricázása. Elsőként ­Haydn, majd Széchenyi István és Liszt Ferenc, aztán Erzsébet királyné, 2012-ben a GYSEV alapításának 140. évfordulója, később Wagner, a páneurópai piknik, 2021-ben pedig a soproni népszavazás 100. évfordulójának tiszteletére avattak emlékmozdonyt. A mostani matricán egy 520-as gőzmozdony – amely a vállalat legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya volt – kerekei láthatók.


– A soproni központú vasúttársaság százötven éves történetének legfényesebb időszaka 2010-ben kezdődött – emelte ki a jubileumi ünnepen mondott beszédében dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára. Összefoglalójában kitért arra, hogy az elmúlt évtizedben több mint 200 kilométernyi, folyamatosan karbantartott pályahálózattal bővült a GYSEV működési területe, valamint 20 Stadler FLIRT motorvonattal és 11 Siemens Vectron mozdonnyal gyarapodott a cég járműparkja.


Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: a város életében mindig is kiemelt szerepet töltött be a kötött pályás közlekedés, ma is fontos szövetségesként tekintenek a GYSEV Zrt.-re.


Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök–vezérigazgatója kitért arra, hogy milyen sokféleképpen ünnepli a vállalat jubileumi évfordulóját. Elmondta: a most bemutatott emlékmozdony mellett jubileumi logókkal díszítették fel a vasúttársaság járműveit, és elindították a GYSEV150 sütijegyprogramot. Júniusban postabélyeget avatnak Magyarországon és Ausztriában, hamarosan pedig egy, a GYSEV krónikáját feldolgozó könyvet is kiadnak.

Az emlékmozdony avatásán részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.