Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Újra divatban a fonás

| Madarász Réka | Sztárok

Főleg alkalmi eseményeken, de akár az utcán is tapasztalhatjuk, hogy ismét óriási népszerűségnek örvend a fonás. Legyen szó kislányról, tiniről, asszonyról vagy hölgyről, hosszú vagy rövid hajúról, szinte mindegyiknek a frizuráját legalább egy fonott tincs díszíti.

Eredetileg cukrásznak tanult Rázó-Kaposi Andrea, de mindig az volt az álma, hogy fodrász lesz. A vágyott szakmát végül is az első várandóssága időszakában tanulta ki. 

– Mindig azt kértem a Jóistentől, hogy ha kislányom születik, legyen nagy haja – mesélte Andi. – Mégis meglepődtem, sőt még a szülész orvos is, amikor Katika óriási hajkoronával jött a világra. Most már öt és fél éves, és szinte mindenki a csodájára jár egyenes, vastag szálú, dús hajának.

Katika volt anyukája első modellje. A kislány kétéves korától az ő haján gyakorolja a fonást Andi. Már az iskolapadban megtanulta az alapokat, aztán autodidakta módon képezte tovább magát YouTube-videók segítségével, míg végre eljutott egy hajfonó tanfolyamra, ahol az oktatója felfigyelt a tehetségére.

– A fonáshoz óriás türelemre van szükség. A hétköznapi életben nem vagyok türelmes, de a fonás kikapcsol, és nagy hasznát veszem a cukrász szakmához is szükséges kézügyességemnek – folytatta Andi. – Nem egy videót órákig néztem, míg rájöttem az adott technikára. Volt, hogy 10–12-szer bontottam vissza egy fonást, mire sikerült elkészítenem. Hatalmas szenzáció volt például, amikor a „fordított parkettát” először meg tudtam csinálni. Ez a fajta fonás most nagy divat, számtalan variációban képzelhető el, és rengeteg frizura alapja. Emellett már begyakoroltam a halszálka, a fordított és 3D-s halszálka, a sárkány, a vízesés és a négyes fonást is, most épp az ötös fonással ismerkedem.

A fonás jól mutat kibontott, hullámosított, félig feltűzött hajban és kontyban egyaránt. A póthajak és a hajékszerek még tovább bővítik a lehetőségek tárházát. Bármilyen elképzelhetetlen, egészen rövid hajból is lehet fonni, hiszen a fejtető is remek fonófelület. 

Rázó-Kaposi Andrea évek óta kislánya haján gyakorolja a fonást

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...