Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Találjuk meg a középutat!
Steiger Ildikó szerint a mozgásterápián fontos a testtudat kialakítása. Fotó: Filep István

Női sarok

Találjuk meg a középutat!

| Madarász Réka | Sztárok

Steiger Ildikó versenyszerű sportolóként, anyaként és mozgásterapeutaként folyamatosan azzal szembesül, mennyire nehéz megtalálni a középutat a lehető legjobb teljesítmény és a még egészséges szint között.

Steiger Ildi a bécsi testnevelési egyetem sportprevenció és rekreáció, valamint sporttudomány szakán végzett. Már a 3. gyermekével volt várandós, amikor befejezte az edzésterapeuta képzést. Évek óta pszichiátriai betegekkel foglalkozik mozgásterapeutaként.

– Versenyszerűen teniszeztem, aztán teniszedzőként és síoktatóként dolgoztam – mesélte. – Úgy érzem, most a másik oldalra kerültem: korábban a teljesítmény számított, most az, hogy kinek, mi a jó. A mozgás által kerülök közel az emberekhez, akik között vannak olyanok, akik egyedül ki sem mernek menni az utcára, de van köztük élsportoló is. Mindenkinek más az igénye, és mivel 12–15 fős csoportokkal foglalkozom, egyfajta középutat kell megtalálnom.

A mozgásterápiában a test érzékelésén van a hangsúly. Nagyon fontos a szakember szerint testtudat kialakítása, vagyis mindenkinek pontosan éreznie kell, hogy hol vannak a saját határai.

– A versenysportnak éppen az a lényege, hogy a minél jobb teljesítmény érdekében folyamatosan átlépjük a határainkat. Ennek a negatív következményeivel szembesültem is: többször műtötték a térdemet – folytatta. – Magamon is gyakorlok: a két véglet között lavírozom, vagyis maximalista vagyok, miközben igyekszem a határaimra is figyelni, megtanulni a nemet mondást.

Ildi mindhárom gyermeke versenyszerűen sportol: a 13 éves Koch Péter országos vitorlázó bajnok, a 11 éves Panka kosarazik, a 6 éves Fanni pedig tornászik.

– Nem könnyű azt látni, hogy a gyerekeim mindig erőn felül teljesítenek – tette hozzá. – Anyaként küzdök azzal, hogy elképzelhető, nem jó úton haladnak, ugyanakkor azt is tudom, hogy a versenysportnak van sok olyan hozadéka, amiből azóta is élek: többek között kitartásra, pontosságra nevel, fejleszti az akaraterőt.

Kapcsolódó cikkek

Humorsarok

2021. 11. 24.

Szénási Ferenc (Széna) soproni ­karikaturista alkotásai hétről hétre.

A karácsonyi túlevés ellen

A karácsonyi túlevés ellen

2021. 12. 01.

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Új rovatunkban Németh Kinga soproni dietetikus ad hasznos tippeket, valamint cáfolja a tévhiteket.