Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szépítő színek kavalkádja

Szépítő színek kavalkádja

| Madarász Réka | Sztárok

Ki gondolná, hogy egy rosszul megválasztott szín akár tíz évet is öregíthet rajtunk? Ezért is fontos, hogy megtaláljuk azokat az árnyalatokat, amelyek a legjobban illenek hozzánk, és kiemelik a természetes szépségünket.

Az évszaktípus-elméletet Johannes Itten svájci festő dolgozta ki, aki megfigyelte a tanítványain, hogy művészi tevékenységük során előnyben részesítik azokat az árnyalatokat, amelyek harmonizálnak a saját színeikkel – azaz a hajuk, a szemük és az arcbőrük árnyalatait. Rendszerbe foglalta ezeket a színeket, és tavaszi, nyári, őszi és téli palettáknak nevezte el őket.  

– A bőrünk, a szemünk, a hajunk természetes színe meghatározza azt, hogy milyen árnyalatok illenek hozzánk a leginkább – tudtuk meg Balogh Emese szín- és stílustanácsadótól. – Akkor lesz sugárzó a megjelenésünk, ha az öltözetünk színei harmonizálnak az arcunkon lévő színekkel. A színtanácsadás során azokat az árnyalatokat keressük meg a vendégek számára, amelyek a legjobban kihozzák az előnyös tulajdonságaikat.

Mivel a hajfestés, a smink és az öltözék mind-mind befolyásolja a hiteles végeredményt, a tesztet smink nélkül, a haj és a ruha letakarásával végzik. A tanácsadó különböző színű kendőket próbál meghatározott sorrendben a vendég arca elé. Először jönnek a fehérek, aztán az úgynevezett kosztümszínek, a pirosak és így tovább – akár több száz árnyalat. Még egy laikus számára is szembetűnő, hogy egy-egy rosszul megválasztott szín mennyire besárgítja vagy beszürkíti a vendég arcát, a megfelelő árnyalatoktól viszont valósággal ragyogni kezd.

– Ez nem hókuszpókusz, hanem a színek fizikai tulajdonságainak tudatos használata – fejezte be Emese.

– A tanácsadás során nem az hangzik el, hogy a kék nem jó, csak a zöld; vagy hogy pirosat mostantól ne hordj, csak narancsot. Minden színnek megvan az az árnyalata, ami az adott színtípushoz leginkább illik.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...