Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szenior örömtánc

Szenior örömtánc

| Madarász Réka | Sztárok

Hetente több alkalommal örömtáncot járnak az idősebb korosztály tagjai Sopronban és környékén. A koreografált tánctanulás nemcsak a résztvevők kondíciójára, hanem a lelkére is üdítő hatást gyakorol.

„Mozgás, öröm, agytorna” mottóval tart Várkonyi Edit a szenior korosztálynak táncos foglalkozásokat, melyeknek az a célja, hogy minél kevesebben küzdjenek Arzheimer-kórral, demenciával és egyéb betegségekkel. Márpedig a kutatások azt bizonyítják, hogy a koreografált tánctanulás 78 százalékkal csökkenti ezek kialakulásának az esélyét. Szerencsére Edit lelkesedését az önkormányzatok is támogatják – ingyen vagy rendkívül kedvezményes áron biztosítják a termeket, így a kisnyugdíjasok is megengedhetnek magunknak legalább heti egy alkalmat. 

– A foglalkozásokon való részvételhez nem kell tánctudás, és mivel nyitott csoportról van szó, bármikor be lehet kapcsolódni – mesélte Várkonyi Edit, aki a közelmúltban szerezte meg a szenior örömtánc-oktatói végzettséget. – Minden órára viszek négy–hat koreográfiát, ezeket begyakoroljuk, különböző stílusú zenékre eltáncoljuk, és már jöhet is a következő. A folyamatos tanulás fejleszti a rövid távú memóriát, ami idősebb korban már gyakran nem a régi.

A táncóráknak azonban még számos más pozitív hatásuk is van: a rendszeres testmozgás javítja a kondíciót, az állóképességet, segít az egyensúlyzavarral küzdőknek, kimozgatja az ízületeket. A vidám összejövetelek a résztvevők lelkét is ünneplőbe öltöztetik, hiszen a magányosak is megélhetik a közösséghez tartozás és az érintés örömét.

– A szenior örömtánc egy európai mozgalom, amit négy éve hozott Magyarországra Csirmaz Szilvia – hangsúlyozta Edit. – A kezdeményezés futótűzként terjed, hazánkban már 170 oktató van. Nekem egyelőre három csapatom van, köztük egy Harkán. Az a célom, hogy minél több környékbeli települést bevonjak.

Azokat, akik kedvet kaptak egy jó hangulatú kis táncoláshoz, Edit december 7-én 17 és 19 óra között várja a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában Mikulás-napi szenior örömtáncházra.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...