Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Sokoldalú, tiszta illóolajok

| Madarász Réka | Sztárok

A várakozás időszakában az ünnepi hangulatot illatélménnyel is fokozhatjuk. Mivel az illóolajok nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre és a szellemünkre is hatnak, fontos, hogy csak százszázalékos tisztaságú anyagokat válasszunk!

Az illóolajokat vagy esszenciákat a növényekből desztillációval, vagyis lepárlással, hidegen sajtolással állítják elő. Az alternatív gyógyászat egyik legősibb módszere, az aromaterápia az illóolajok terápiás felhasználásán alapszik. Kiegészítő gyógymódként javasolják. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak egyaránt használták őket illatosításra, egészségmegőrzésre és gyógyításra is. Indiában az aromaterápia ma is a mindennapok szerves részét képezi.  

– Az illóolajok rendkívül gyorsan fejtik ki a hatásukat – számol be tapasztalatairól Szabó Ildikó kozmetikusmester egy aromaterápiás tanfolyam elvégzése után. – Képesek pozitívan hatni az érzelmekre, segíthetnek a belső egyensúly helyreállításában, a stressz és a szorongás leküzdésében, az immunrendszer erősítésében.

Az illóolajokat párologtathatjuk szobahőmérsékleten, mécses felett, tehetjük diffúzorba, de közvetlenül a bőrre is kenhetjük. Mivel a növényekből kivont olajok rendkívül tömények, nem megfelelő használatukkal többet árthatunk, mint gondolnánk. Fontos, hogy csak tiszta, prémium minőségű termékeket használjunk. A valódi minőséget gázkromatográfiás vizsgálattal állapítják meg, és igazolják. Kizárólag tanúsítvánnyal ellátott illóolajat vásároljunk!

– Adventkor előtérbe kerülnek az érzelmek. A megfelelően kiválasztott illatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy testben és lélekben is ráhangolódjunk az ünnepre – fejezi be Ildi. – Ha azt szeretnénk, hogy a várakozás még nagyobb szeretetben teljen, narancs-, gyömbér-, fahéj-, kardamon- vagy szegfűszeg-illóolaj tetszőleges kombinációjával mi magunk is megalkothatjuk a saját illatkompozíciónkat. Ezek az esszenciák mind-mind nyugtató, harmonizáló, feszültségoldó, békét hozó hatásaikról ismertek.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...