Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pezseg a színházi élet
Kisfaludy Zsófia 10 éve játssza Bombalurina szerepét a Macskákban. Fotó: Ficsor Márton

Kisfaludy Zsófia meghatározó szerepekben látható

Pezseg a színházi élet

| Kóczán Bálint | Sztárok

Az idei színházi évad egyik nagy dobása a Chicago, amelyre már Kisfaludy Zsófi is gőzerővel készül. A Soproni Petőfi Színház művésze számára azonban nemcsak ez a darab meghatározó, hiszen 10 éve játszik a Macskákban, és szívesen gondol vissza a rendhagyó irodalomórákra is.

– Mitől lesz különleges ez a Chicago?

– Ez az egyik kedvenc musicalem, és nagyon vártam már, hogy eljátszhassam Velma Kelly szerepét, ugyanis a Madách Színház stúdiójában, ahol 2013-ban végeztem, ezzel vizsgáztam. A soproni Chicago szerintem az egyedi rendezéstől és az összetett, látványos koreográfiáktól lesz különleges, illetve attól, hogy kettős szereposztásban játsszuk az előadást, ami itt a városban nem szokványos. Minden jelenet picit más lesz attól függően, hogy éppen kivel vagyunk a színpadon. Ez ad némi spontaneitást és izgalmat.

– Milyen hangulatú a munka a stábbal?

– Először dolgozom együtt Eperjes Károllyal, és nagyon élvezem. Tűpontosan vezeti a színészeket, és olyan játékstílust kér tőlünk, amivel ebbe a gyilkosságról és korrupcióról szóló, drámai hangulatú előadásba sok humort is bele tud csempészni. A koreográfussal, Kováts Gergely Csanáddal már dolgoztunk együtt Győrben, de ilyen nagy táncos darabot most csinálunk együtt először. Csanád vérprofi, és elképesztő koreográfiákat talált ki, úgyhogy fel kell kötnünk a gatyánkat.


– Közben a rendhagyó irodalomórákról is biztosan tudsz mesélni. Jól tudom, hogy ez a saját projekted?

– Igen, tavaly elnyertem a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, ahova kortárs magyar versek népszerűsítésével jelentkeztem, előadói estek létrehozásával és tematikus antológiák kiadásával. Ennek a projektnek volt az első pillére a Hangulatfüggvények – kortárs verses utazás című rendhagyó irodalomóra, amit felajánlottam a Soproni Petőfi Színház középiskolás bérletesei számára. 16 gimnáziumi osztályba mentünk el Németh Ervinnel, akivel együtt vezetjük a versekhez kapcsolódó feldolgozó beszélgetést.

– A Macskák szintén meghatározó számodra….

– Bizony, 10 éve játszom már Bombalurina szerepét a Macskákban. Maga az előadás pedig március 25-én volt kereken 40 éves, ami egy magyar színháztörténeti kuriózum. Nincs még egy ilyen előadás, ami ugyanabban a színházban, rendezésben, koreográfiával menne ennyi ideje. Nem véletlen, hogy erről írtam a Károli-egyetemen a szakdolgozatomat.

– Milyen feladatok várnak még nyárig?

– Lesz két bemutatóm: a Turay Ida Színházban a Társasjáték New Yorkban és a Mirandolina a Művészetek Völgyében, az Art-Színtér égisze alatt. Mindkettő prózai darab, aminek végtelenül örülök, mert nem csak a musicaleket szeretem.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...