Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mozogjunk többet!

Mozogjunk többet!

| Madarász Réka | Sztárok

Pár hét, és itt van a bikiniszezon. Egyre lengébben öltözködünk, és ha télen felszedtünk pár kilót, elkezdhetjük egyre kellemetlenebbül érezni magunkat. Mit is tehetünk most?

Idén szinte átmenet nélkül köszöntött be a nyár. A nagykabát – aminek egyik óriási előnye, hogy ápol s eltakar – lekerült. A tükör előtt kétségbeesetten állunk, mert látjuk, hogy a hideg ellen biztos védelmet nyújtó zsírpárnák a fürdőruhából kikandikálva már nem mutatnak annyira jól. Gyors, de biztos megoldást keresünk.
– A téli időszakban természetes, hogy egy-két kilóval többet mutat a mérleg, hiszen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb ételeket fogyasztani és kevesebbet mozogni – tudtuk meg Hodvogner Katalin dietetikus és személyi edzőtől. – Egy kis súlyfelesleg azonban apró változtatásokkal leadható.


Ha valaki meg szeretné reformálni az étrendjét, érdemes kihasználnia a tavasz nyújtotta szerteágazó lehetőségeket: a széles körben elérhető zöldségkínálatot. A zöldségalapú ételek bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban, energiatartalmuk viszont alacsony.


– Mindez azonban csak azokra érvényes, akik a télen felszedett néhány kilótól szeretnének megszabadulni. Akin előtte is jelentős súlyfelesleg volt, az ne akarjon egy-két hónap alatt nádszálkarcsúra fogyni, mert azt a szervezete sínyli meg! – folytatta Kati. – Ne dőljünk be a gyors eredményt ígérő divatdiétáknak, mert ezek többsége bizonyos tápanyagok hiányos, mások túlzott bevitelével éri el a gyors fogyást!


A dietetikus azt javasolja, törekedjünk heti fél–egy kiló leadására a bevitt táplálék enyhe csökkentésével. Attól, hogy jön a nyár, még nem kell mindenkinek S-es méretűre sanyargatnia magát. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, amellett persze, hogy a testsúlyunk nem jelent számunkra egészségügyi kockázatot.

Kapcsolódó cikkek