Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Milyen sapka illik az arcunkhoz?
Fontos, hogy a sapka tükrözze a személyiségünket.

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Milyen sapka illik az arcunkhoz?

| Madarász Réka | Sztárok

Sokan még a dermesztő hidegben sem viselnek sapkát arra hivatkozva, hogy nekik egyik sem áll jól. Szerencsére most minden fazon divatos, és talán megkönnyíti a választást, ha tudjuk, milyen is illik az arcformánkhoz.

Egy jól eltalált kiegészítő – így egy stílusos sapka, kalap is – feldobhatja az egész megjelenésünket. A választásnál fontos szempont, hogy – ugyanúgy, ahogy a többi ruhadarabunk – a fejfedő tükrözze a személyiségünket. Ha valaki nem szeret kitűnni a tömegből, akkor érdemes a megszokott fazonok és minták közül válogatnia, aki viszont szereti az extravaganciát, nyugodtan dönthet egy bevállalósabb darab mellett is. A kiegészítők szerelmeseinek persze nemcsak egy sapkájuk van, hanem minden kabáthoz mást viselnek, természetesen hozzá illő sállal és kesztyűvel.

Aki nem tudja, hogy milyen arcformája van, a legegyszerűbben úgy tudja megállapítani, ha kifésüli a homlokából a haját, hátul pedig copfba köti, majd készít egy szelfit. Az interneten számos leírás szerepel az arcformákról, nem kell mást tennie, mint a saját fotóját azokkal összehasonlítania.

Kerek fejformájúaknak előnyös, ha optikailag keskenyítik az arcunkat. Kifejezetten ajánlottak az aszimmetrikus sapkák vagy a karimás kalapok, a kissé ferde, lapos sapkák és a laza gyapjúsapkák. Szögletes arcforma esetén nagyjából egyforma széles és hosszú az arc. Ha ebbe a típusba tartozunk, aszimmetrikus sapkaviseléssel terelhetjük el a figyelmet a markáns vonásainkról. Olyan fejfedőt kell viselnünk, amely karcsúsítja és vizuálisan keskenyíti az arcunkat. A legelőnyösebbek a magas sapkák, amelyek meghosszabbítják az arcunkat például egy pompommal. A hosszúkás arcformához tökéletes választás lehet egy vastag kötéssel készült sapka vagy egy usánka, hiszen rendkívül jól keretezik az arcot, így szélesítve azt. Az ovális arcúaknak szinte bármilyen fazon jól áll. Bátran húzzák a homlokukra a sapkát, hiszen így kerekebbnek tűnik az orcájuk. Ha viszont szív alakú a fejformánk, toljuk inkább hátra a sapkát, nem előnyös ugyanis a széles homlok hangsúlyozása, és nem ajánlott a fejhez simuló sapka sem. Annál inkább a fülvédős darabok, az arcba belógó karimájú kalapok és a silttel ellátott sapkák. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...