Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Milyen fényvédőt használjunk?
– Ha jó fényvédőt szeretnénk, mikroszemcsés terméket keressünk, ami mentes az ártalmas összetevőktől! – javasolja a szakember. Fotóillusztráció

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Milyen fényvédőt használjunk?

| Madarász Réka | Sztárok

Bár gyakran hangsúlyozzák, hogy a fényvédő használata nem csak verőfényes napsütésben fontos, sokan csak akkor határozzuk el magunkat az idei készítmény beszerzésére, amikor az első tavaszi napsugarak ránk mosolyognak.

Minden bizonnyal ismerős az érzés, amikor tanácstalanul állunk a drogéra polcai előtt, hiszen – mint szinte mindenből – óriási a választék fényvédőkből is. A szakembert kérdeztük arról, hogy milyen szempontok szerint válasszunk.

– Léteznek fizikai és kémiai fényvédő szerek – mondta Mesterházy Márta kozmetikusmester. – Az utóbbiak egyre több kozmetikai termék összetevői közé tartoznak. A bőrünket érő UV-sugarakat semlegesítik úgy, hogy a bőrbe beszívódva elnyelik azokat. A felvitel után fél órával kezdik kifejteni a hatásukat. Azért közkedveltek ezek a termékek, mert nem képeznek opálos réteget a bőrön. Alkalmazásukat azonban egyre több vita övezi, ugyanis megzavarhatják a hormonháztartásunkat, környezetkárosító hatásuk miatt pedig több országban már be is tiltották őket.

A fizikai fényvédőket a természetben megtalálható, finomra aprított ásványokból állítják elő. A bőr felszínéről visszatükrözik az UV-sugarakat, így védve azt a károsodástól. Fő összetevőik a cink-oxid és a titán-dioxid, illetve ezek kombinációja. Mikroszemcséik nem szívódnak fel a bőrben, így nem irritálnak, nem allergizálnak, viszont esztétikailag zavaró lehet, hogy vékony réteget hagynak maguk után.

– Vannak már nanoszemcsés fizikai fényvédők is, amelyeknél már ezt a jelenséget is kiküszöbölték, azt azonban még nem lehet tudni, hogy használatuk hosszú távon milyen hatással jár – folytatta Mesterházy Márta. – Ha jó fényvédőt szeretnénk, mikroszemcsés terméket keressünk, ami mentes az ártalmas összetevőktől, mint az ociponoxale, az oxybenzone és a homosalate! Tartalmazzon viszont antioxidánsokat, melyek egy esetleges károsodás esetén segítik a gyorsabb gyógyulást, illetve hozzájárulnak a bőrünk fiatalságának a megőrzéséhez! 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...