Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Milyen bőrtípusra milyen fényvédő?
A napvédelemhez különböző faktorszámú készítményeket használhatunk – és fontos, hogy használjunk is!

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Milyen bőrtípusra milyen fényvédő?

| Sztárok

Végre itt a jó idő, a diákoknak a hosszú szünidő – ám a nyár minden szépsége mellett veszélyeket is rejt. Az UV-sugárzás például maradandó károsodásokat okozhat a bőrünkön. Szerencsére ma már többféle védekezési lehetőség is elérhető.

A Föld felszínére érkező sugarak nagyobb része UVA-sugárzás, ami nagy mértékben felelős a bőr öregedéséért. Nem éget, hanem szépen, lassan pusztítja a kollagén- és elasztinrostokat. Ráadásul könnyedén behatol a bőr mélyebb rétegeibe is, ha pedig ezek roncsolódnak, a bőr tartása összeesik, és petyhüdtté válik.

– Az UVB-sugárzás felelős az égésért, ami elsősorban a bőr felső rétegét károsítja – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikusmestertől. – Mivel jóval erősebb az UVA-sugárzásnál, ennek hatására alakul ki hosszú távon a bőrrák. A napvédelemhez különböző faktorszámú készítményeket alkalmazhatunk. Az SPF jelölés után következő szám azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő készítmény hányszor tovább képes védelmet biztosítani a leégés ellen ahhoz képest, mintha nem használnánk fényvédőt.

A fényvédőknek többféle típusa létezik. A fizikai fényvédők megszűrik és visszaverik a káros sugarakat. Ezek a nehéz állagú, a bőrön réteget képező készítmények kíméletesek, ezért érzékeny, rozaceás bőrűeknek ajánlottak.

– A kémiai fényvédők könnyebb állagúak, elnyelik a káros sugarakat, és nem képeznek réteget a bőrön. Kombinált, zsíros bőrűeknek javasolt az alkalmazásuk – folytatta Márti. – A hibrid fényvédők a kétféle eljárás egyesítésével kombinálják a fizikai és a kémiai fényvédők tulajdonságait. Legfőképpen vízhiányos, száraz bőrűeknek szoktam ajánlani ezeket. Víz- és verejtékállóak, selymes érzetet nyújtanak, ráadásul környezetkárosító összetevőket sem tartalmaznak. Léteznek még színezett fényvédők is, amelyek csökkentik a pórusokat, és halványítják a foltokat. A legtöbb termék ma már környezetbarát és károsanyag-mentes.

Kapcsolódó cikkek

Dualone a SopronFesten

Dualone a SopronFesten

2024. 05. 08. | Kóczán Bálint

Az idei SopronFesten is fellép a Dualone, méghozzá nem is akármilyen színpadon. A soproni formáció hamarosan stúdióba vonul, hogy felvegye első kislem...

A strandon is sikkesen

A strandon is sikkesen

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Idén annyira változatos a fürdőruhadivat, hogy nehéz lesz olyan szettet összeállítanunk, amivel nagyon mellélőhetnénk. Az alapszabály: rejtsük el a ta...