Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen változatos az uzsonna!

A dietetikus válaszol

Legyen változatos az uzsonna!

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, tejfehérje-allergia – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Tejfehérje-allergiával diagnosztizált gyermekeknél sokszor fejtörést okoz a változatos, egészségtudatos étrend kialakítása. Előfordul, hogy idő vagy ötlet hiányában a gyerekeknek kínált tejmentes vagy „mindenmentes” snack feldolgozott élelmiszer, magas hozzáadott cukortartalommal, transzzsírsavakkal és sóval. Ezeket az ételeket alkalmanként nyugodtan fogyaszthatják, semmit nem kell tiltani, de nem biztosítják a mindennapokban a gyermek számára szükséges tápanyagokat (főként a kalciumot, vasat és rostokat).

Tejmentes étrend esetén a kalcium pótlása okozhat némi nehézséget, de nézzük csak, melyek azok a növényi források, amik megkönnyítik a dolgunkat!

Szuper kalciumforrások: • dúsított növényi italok, gurtok; • dúsított gyümölcslevek; • olajos magvak (dió, mandula); • hüvelyesek (fehér bab, csicseriborsó, vörösbab); • ­szója; • chiamag; • mák; • szezámmag, lenmag; • zabpehely; • zöld leveles zöldségek, spenót, brokkoli; • narancs, fekete ribizli, füge.

Válasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket, melyek természetes összetevőket tartalmaznak! Növényi italok, növényi gurtok esetében a legtöbb gyártó dúsítja a termékeit kalciummal és D-vitaminnal. Az előírás szerint a 100 milliliter tejnek megfelelő kalciummennyiséget kell biztosítania, ez 120 milligramm/ 100 milliliter. 1–3 éves kor között a szükséglet 700 milligramm/ nap, 4 éves kor felett mintegy 1000 milligramm/ nap. Rizsital 5 éves kor alatt magas arzéntartalma miatt nem ajánlott.

Az uzsonnaidőben változatosan kínálhatunk friss gyümölcsöket és zöldségeket, tejmentes pékárut, teljes kiőrlésű tortillát, zablisztből készült palacsintát, gofrit, melyet készíthetünk kókusz- vagy mandulaitallal, olajos magvakat, hüvelyesekből készült krémeket. Választhatunk természetes édesítéssel, például datolyával édesített müzliféléket, granolákat, melyek rostban gazdagok, jó kalciumforrások.

+1 tipp: Kicsiknél, ha osztott tányért használunk, minden részére másfajta ételt tegyünk! Például: 1. részre pár szem diót, 2. részre narancsgerezdeket, 3. részre natúr kölesgolyót. Fontos, hogy a bolti termékeknél mindig ellenőrizzük az összetevőket, figyeljünk az allergénjelölésekre!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...