Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Egy reformkori lány

| Madarász Réka | Sztárok

Talán sokunk számára érdekes lehet, hogy a 19. században milyen sors jutott osztályrészül egy Sopronban is élt polgárlánynak. Slachta Etelka naplója érdekes részletekkel szolgál.

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 12. B osztályos diákja, Erdélyi Kamilla a humán tudományok szekció első helyezettjeként jutott tovább a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciájának döntőjébe. A lelkes nőtörténet-kutató a „...kacérkodni fogok vele” – Slachta Etelka soproni úrileány naplója című kötetek alapján állította össze az előadását. 

– Viszonylag gazdag anyag maradt ránk Etelkáról – mesélte Kamilla. – Abban az időben a fiatal lányoknak naplót és tollat adtak a kezükbe, hogy gyakorolják az írást, Etelka számára viszont ez nemcsak egy feladat volt, életének részévé vált. Hosszan és rendszeresen örökítette meg napjait, egészen első gyermeke megszületéséig.

A közéleti kérdésekre nyitott ifjú hölgy élte a középosztály élénk társasági életét. A partik, bálok, piknikek, baráti összejövetelek sokaságában tartalmas élményekkel szolgált egy-egy színvonalas bécsi színielőadás, opera. A finom zenei érzék hozzátartozott a kor női műveltségéhez. Akkoriban a fiatal lányok házitanítóktól vettek órákat, akik énekelni, zongorázni tanították őket; az irodalom, a német és a francia nyelv rejtelmeibe avatták be őket.

– Etelka Szekrényessy Józseffel, későbbi férjével a korszak legdivatosabb fürdőhelyén, Balatonfüreden ismerkedett meg. Az utazás hátterében édesanyja kúrálása mellett – ki nem mondva – némi kiházasítási célzat is meghúzódott – folytatta mosolyogva Kamilla. – Az anyai elképzelésekkel szemben Etelka a saját fejét követte, a partnerválasztás során pedig nagyon is racionális szempontok vezérelték. Tisztában volt vele, hogy a hosszú, harmonikus házassághoz nem elég az érzelem, elengedhetetlen az egyenrangúság, a barátság és a tisztelet. Férjében mindezeket megtalálhatta, 34 éven át tartó házasságuk alatt 9 gyermekük született.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...