Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barna bőr károsodás nélkül

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Barna bőr károsodás nélkül

| Madarász Réka | Sztárok

Az utóbbi években ismét divatba jött a „barnaság”. Sokan az önbarnító krémeket választják, melyek segítségével bronzbarnák lehetnek anélkül, hogy a bőrük látná kárát.

Az UV-sugárzás – kollagénroncsoló hatása miatt – nemcsak idő előtti öregedéshez vezethet, de megnöveli a rosszindulatú elváltozások kialakulásának a kockázatát is. Mi a megoldás, ha mégis vonzó, barna bőrre vágyunk? Az önbarnító krémek! Tévedés ne essék: bármilyen barnák is leszünk, ezek a készítmények nem védenek a nap káros sugarai ellen!

– Az önbarnító krémeket a kozmetikai gyakorlatban már évtizedek óta használják – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikusmestertől. – Ezek a termékek úgy fejtik ki a hatásukat, hogy a bőr felső rétegében lévő aminosavakkal lépnek reakcióba, ezáltal pedig fokozatos barnulást idéznek elő. Hatóanyaguk, a DHC (dehidroxi-aceton) nem hatol a bőr mélyebb rétegeibe, így nem változtat annak szerkezetén. Azonban éppen ez az a réteg, amelyik az elszarusodás miatt folyamatosan kopik, ezért rendszeresen ismételnünk kell a krémezést, ha tartós barnaságot szeretnénk elérni.

Mivel a bőrünk nem egyenletesen hámlik, a megvastagodott bőrréteg színezése csúnya foltot hagyhat maga után. Vagyis nem mindegy, hogyan visszük fel az önbarnítót a testünkre.

– A használat előtt érdemes egy alapos testradírozással megszabadulnunk az elszarusodott hámsejtektől – folytatta a szakember. – A krémet először a legvilágosabb testrészeinken oszlassuk el, és csak a művelet végén krémezzük be az arcunkat, a nyakunkat és a kezünket! A készítményt alaposan dolgozzuk el, mivel a ráncokban megülve foltokat hagyhat maga után. Ha túl vastagon visszük fel, akkor sárgás árnyalatot kaphat a bőrünk. Ha megtanulunk bánni az önbarnítókkal, egyenletesen barna bőrszínünk lehet viszonylag rövid idő alatt.

Kapcsolódó cikkek