Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A növényi alapú étrendek hatásai

A dietetikus válaszol

A növényi alapú étrendek hatásai

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Egyre többen térnek át a vegetáriánus vagy vegán életmódra. Sokan vallási okokból vagy az állatok védelme és a fenntarthatóság miatt választják. Ezen felül számos egészségügyi előnnyel is jár…

A vegán étrend olyan táplálkozási forma, amely kizárja az összes állati eredetű terméket, beleértve a húst, halat, tejtermékeket és tojást is, sok esetben a mézet is. A vegán életmódot folytatók növényi alapú ételeket fogyasztanak, mint zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak. Ezekből az alapanyagokból elkészíthetők változatos és ízletes ételek, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is lehetnek.

A vegetáriánus étrend kevésbé szigorú, hiszen csak a húsok fogyasztását zárja ki. Több formája is ismert, például a laktovegetáriánusok csak tejtermékeket fogyasztanak, a lakto-ovo vegetáriánusoknál a tejtermék és a tojás fogyasztása is megengedett.

Milyen egészségügyi előnyökkel is járhat az állati eredetű termékek kiiktatása vagy akár fogyasztásának csökkentése? A növényi alapú étrendet követők általában kevesebb koleszterin- és telítettzsír-tartalmú nyersanyagot fogyasztanak, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Általánosságban elmondható, hogy a kevesebb feldolgozott és magas sótartalmú élelmiszerek elhagyása (pl. konzervek, felvágottak) segítheti a magas vérnyomás kezelését.

A növényi rostokban gazdag étrend által az emésztés javulhat, segíthet megelőzni a vastagbéldaganatok kialakulását.Egyenletesebb és stabilabb lesz a vércukorszint is. Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag az étrend, amelyek segíthetnek a szabadgyökök elleni védelemben és a sejtek egészségének megőrzésében.

A növényi alapú étrendek a bolygóra is pozitív hatással vannak. Az állattenyésztés az üvegházhatású gázok egyik fő forrása, és rengeteg vízfelhasználást és földterületet igényel.

Ha tenni szeretnénk a saját és bolygónk egészségéért, kevésbé drasztikusan, akár heti egy húsmentes nappal is közelebb kerülhetünk ehhez.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek