Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A maszk mint önkifejezés
Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A maszk mint önkifejezés

| Madarász Réka | Sztárok

Talán a legtöbben egyetértünk abban, a kijárási korlátozás jelentősen megnehezíti, hogy a legmenőbb szettünkben flangáljunk a Várkerületen. Ki gondolná azonban, hogy a maszk viselése is számtalan lehetőséget rejt magában?

Április 27-től Budapesten a BKK járatai mellett az üzletekben, boltokban, piacokon és taxikban is kötelező az arc eltakarása maszkkal, kendővel vagy sállal. Több vidéki település közterületein is kötelezővé tették a maszk viselését a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Sopronban ugyan még nem vezettek be hasonló intézkedéseket, de mind az utcákon, mind pedig az üzletekben egyre többen hordanak maszkot – saját maguk vagy embertársaik megóvása érdekében. És ami a legszembetűnőbb: a lehető legváltozatosabb formájú és mintájú darabokkal találkozhatunk. A kevésbé hiúak a sima gyógyszertári darabokkal is beérik, míg mások igyekeznek az egyéniségüknek megfelelő darabokat választani. Láthatunk virágosat, pöttyöset, smiley-sat, kutyásat, macisat, felhőset, sőt nem ritka az sem, hogy valaki több maszkot is beszerez, hogy mindig az aktuális öltözetéhez illőben mutatkozhasson. Ha valakinek netán nem lenne elég élénk a fantáziája: a neten már rendelhetünk teljes kollekciót: bikinialsót, -felsőt és maszkot – természetesen azonos anyagból. 

– Elsősorban a rosszalló tekintetek elkerülése érdekében veszek fel maszkot az üzletekben – mesélte Anna. – Maradok a hagyományos zöld gyógyszertárinál, mert amennyiben lehetséges, nem megyek ki az utcára, bringázás közben pedig nem találkozom emberekkel, így szükségtelennek tartom a viselését.

Tímea jobban fél a vírustól, naponta jár dolgozni, és rendszeresen érintkezik emberekkel. Nem szeretné, ha az ő óvatlansága miatt mások megbetegednének. Nagyon tiszteli azokat, akik arra szánják a szabadidejüket, hogy maszkokat varrnak, ráadásul anélkül, hogy bármiféle ellenszolgáltatást várnának cserébe. Az egyik barátnőjétől ő is kapott több mintás szépséget is, melyeket naponta kimos hatvan fokon, és cserélgeti őket.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...