Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A határon túl is népszerű
Moby Dick iránti érdeklődés nemcsak a múltban létezett, ma is sokan kíváncsiak a koncertekre.

Újra Moby Dick koncert lesz a soproni Hangárban

A határon túl is népszerű

| Kóczán Bálint | Sztárok

A VOLT Fesztiválra tervezett koncertanyagát adja elő a Hangár Music Gardenben május 28-án a Moby Dick. Hazánk egyik legismertebb és legnépszerűbb metálzenekara időközben túllépett a 100. határon túli koncerten is, ami igazi mérföldkő. Schmiedl Tamással és Gőbl Gáborral beszélgettünk.

– Erdélyi turnéra indultatok, mit jelent ez számotokra?

– G. G.: Azért nem nevezném turnénak, de az tény, hogy Kolozsvár, Kassa, Arad, Nagyvárad mellett májusban Zalaegerszegen léptünk fel, május 28-án pedig Sopronban adunk koncertet. Örömöt és megbecsülést jelent, hogy a Moby Dick iránti érdeklődés nemcsak a múltban állt fenn, hanem a mai napig létező valóság. Ötnél sem több azon hazai zenekarok száma, amelyek a trianoni határon kívül, de a Kárpát-medencén belül 100 fellépésnél több lejátszott koncertre lehetnek büszkék.


– Töretlen a Moby Dick sikere. Minek köszönhető mindez?

– S. T.: A jól megírt dalok és az általuk közvetített üzenetek a legfontosabbak, ezek teremtenek ideológiát a zenekar körül, ez a leglényegesebb kapocs egy hallgató, rajongó számára, de a sikernek ezernyi más összetevője van. A kitartó, folyamatos zenekari munka nemcsak az albumok megírásában és a koncertezésben merül ki, hanem fontos a folyamatos kapcsolattartás a közönséggel, a médiával. Újabb és újabb tervek, ötletek kellenek, hogy mozgásban maradjunk, valamivel mindig tovább és előbbre kell lépni és haladni.


– Mindig is szókimondóak voltak a dalaitok. A jövőben terveztek újabb felvételeket?

– S. T.: Ez egy harcos műfaj, a szókimondás, a lázadás a rock alappillére, ebből nem is engedünk, ez így egészséges! Tervbe vettük a következő Moby Dick albumot, sőt el is kezdtünk dolgozni rajta. Pár dallal zeneileg már készen is vagyunk, de még nagy munka áll előttünk. Jövő év első felében szeretnénk a rajongókat megörvendeztetni.


– Sopronban is felléptek a Hangárban. Milyen bulival készültök?

– G. G.: Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a soproni VOLT Fesztiválon a soproni Moby Dick még mindig a harmadik legtöbbször felléptetett zenekar. Az elmúlt két évben a pandémia miatt sajnos elmaradt a VOLT. Ebben a hosszú időszakban nekünk is csak egy koncertünk volt itthon, a fél évvel ezelőtti, negyvenéves jubileumi show a GYIK Rendezvényházban. Ekkor még kötelező volt az oltási igazolvány felmutatása, így nem a teljes táborunk előtt léphettünk fel. Nagyon reméltük, hogy a VOLT-on lesz a következő soproni fellépésünk, a meghívás azonban most elmaradt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a minket szerető soproni közönség ne maradjon Moby Dick koncert nélkül, az idén belevágunk, és a Hangárban előadjuk azt a műsort, amit a VOLT-ra terveztünk.

Moby Dick koncert:

Május 28., szombat 19 óra, Hangár Music Garden. Vendégzenekar: Plasticocean

Kapcsolódó cikkek