Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
30 év: St. Martin jubileuma
– Soha nem felejtem el a soproni közönség 30 évvel ezelőtti és az azóta is érezhető szeretetét – nyilatkozta lapunknak St. Martin.

A világhírű előadóművész életében kiemelt helyen áll Sopron

30 év: St. Martin jubileuma

| Kóczán Bálint | Sztárok

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni Imre idén visszatér Sopronba.

– Pályafutása 30. évfordulóját ünnepli. Milyen érzésekkel tölti el mindez?

– Minden év elején egy jóérzésű visszatekintés költözik belém. Ugyanakkor ambivalensnek is mondható, mert ami mögöttem van, a kihívások pozitív, értékes eredményeként mutatkozik, de ha előrenézek, akkor mindig a megújulás és a kihívás áll előttem. A köszönet a múltért, jelenért, a fohász a jelenért és a jövőért szól.

– Karrierje fontos állomása Sopron…

– Harminc évvel ezelőtt Sopron volt Győr mellett az első gyönyörűséges város, ahol a zeném a közönségnek tetszett, elfogadták és kérték. Nem csak ezért szerettem meg. Nagyon sok barátra leltem, ezeket a barátságokat ápolom, és az újakra nyitott vagyok. Rengeteg koncert jöhetett létre itt, a közönség szeretetével viszonozta előadásaimat, zenémet.

 Április 20-án kiállítás nyílik a Kárpáti malomban. Mit láthat a közönség?

– Több mint 10 éve szervezek művésztelepeket, ahová főként Magyarországról, Európából érkeznek kiválóságok. Néhány évvel ezelőtt Sopronban már volt a nemzetközi művésztelepemnek kiállítása. A képek megújultak, a neves, ismert és külföldön is elismert művészek alkotásai és saját festményeim is láthatóak lesznek.

– Közben készül már a szeptember 7-ei nagyszabású koncertre a barlangszínházban?

– Soha nem felejtem el a soproni közönség harminc évvel ezelőtti és az azóta is érezhető szeretetét. Anno az első lemezem zenei anyagát a barlangszínházban mutathattuk be a zenekarommal. Telt házzal ment az előadás. Szeretném ezen ünnepi alkalomból legújabb dalaimmal és új zenekarommal a nagyérdeműt, az érdeklődőket szórakoztatni.

– Bakelitlemez megjelentetését is tervezi? Rengeteg albuma látott napvilágot, de bakelit még nem….

– Köszönöm a kérdést, ez így igaz. Egy vinyl hanglemez szinte a könyv értékével vetekszik. Nekem az idők változása miatt nem volt rá lehetőségem nyomtatni, amikor az első albumom megjelent, már a CD-k korszakába léptünk. Jelenleg reneszánszát éli a bakelit. Ezért a választás, a minőségi igényesség.

– Egy ilyen jelentős évfordulón az ember számvetést is tart. Mire emlékszik vissza legszívesebben, és merre tart most?

– Csak a szépre emlékezem… Van egy ilyen gyönyörű magyar dal, hát, én is így érzek. Azokra a fontos állomásokra gondolok, amelyek lemezmegjelenéseimmel voltak kapcsolatosak, ezek által a közönség Magyarországon megismert, elfogadott és megszeretett. Külföldi vendégszereplések sokasága kiváló előadókkal, Eric Marienthal, Warren Hill, Nelson Rangel, Candy Dulfer, Tom Scott, Kenny G és az ott megjelenő albumok mind szép emlékek. Az én nyitottságom zenében, felfogásomban a jó irányú megújulás. Zenei produktumomnak minőségi emelkedése mind jó érzéssel vesz körül.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...