Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megszólalt a csengő

Tizenöt éve ad ingyenes tanszercsomagot az önkormányzat

Megszólalt a csengő

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

– Az iskola közvetíti a tudást, a kultúrát és a nemzeti identitást – mondta a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda–Bölcsőde igazgatója, dr. Kovács András az intézmény szentmisével egybekötött tanévnyitóján.

Szeptember elsején ünneplőbe öltözött gyerekekkel telt meg a város – mindenki tanévnyitóra igyekezett. A Szent Orsolya-iskola ezúttal is a Szent Mihály-templomban szentmisével kezdte a tanévet, amelyet Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész celebrált. A rendezvény egyben a városi tanévnyitó is volt.

Az istentisztelet után dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere jelképesen átnyújtott a gyerekeknek néhány tanszercsomagot. Beszédében köszöntötte a kisiskolásokat, és elmondta: az ingyenes tanszercsomagokat úgy állították össze, hogy megfeleljenek a soproni iskolások igényeinek.

A beszéd után Gergő atya megáldotta az elsősök hátizsákjait, majd dr. Kovács András, az iskola igazgatója megnyitotta a tanévet.


Ingyen tanszerek, könyvek

Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Ajándék tanszercsomagok, Soproni Téma, 2023. augusztus 22.), Sopronban több mint 15 éve biztosít ingyenes tanszercsomagot az önkormányzat. Összesen 1250 kisdiák, 620 elsős és 630 második osztályos kapott füzeteket, írószereket, vonalzót, zsírkrétát, festéket és sok más hasznos eszközt. A csomagokat a tankerület, valamint az oktatási intézmények segítségével állították össze, több mint 5 millió forintot fordított rá az önkormányzat.

– A soproni családok emellett a kormány támogatása révén továbbra is jelentős költségeket takarítanak meg az ingyenes tankönyvekkel, amelyeket minden általános és középiskolás tanulónak biztosítanak – tudtuk meg dr. Farkas Ciprián polgármesterétől.

Előrehozott támogatások

Már augusztusban folyósították a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokat. – A kormány így is segítette a gyermekes családokat az iskolakezdésre való felkészülésben – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Idén mintegy 1 millió 75 ezer család kapta meg előbb a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyest) és a gyermeknevelési támogatást (gyetet).

Hosszabb tanév, hosszabb szünetek

A 2023/24-es tanév első tanítási napja szeptember 1. (péntek), az utolsó pedig 2024. június 21. (péntek) lesz. A végzős középiskolásoknak május 3-án (pénteken) ér véget a tanév. Őszi szünetre október 28-tól november 5-ig, télire december 22-től január 7-ig mennek a diákok. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 8. (hétfő).

A tanítási év első féléve január 19-ig tart, az iskolák január 26-ig értesítik a tanulókat, szülőket az első félévben elért eredményekről.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Segítenek a kortársaiknak

Segítenek a kortársaiknak

2024. 05. 01. | Madarász Réka

Papp-Garbóczi ­Víta időt és energiát nem kímélve összeállított egy társasjátékot, melyet egy paksi általános iskola hatodikosaival tesztelt. A fantázi...