Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Diákbarát buszközlekedés
A buszmegállók területileg jól helyezkednek el, közel vannak az iskolákhoz. A szakemberek szerint az átalakítás után diák­barát lesz Sopronban a buszközlekedés. Az új menetrend jobban alkalmazkodik a helyközi járatokhoz és a vasúti menetrendhez is. Fotóillusztráció: Filep István

Ha többen veszik igénybe a tömegközlekedést, csökken a környezetszennyezés

Diákbarát buszközlekedés

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

December 10-én lép életbe az új, korszerűsített buszmenetrend, amely széles körű egyeztetés eredménye. Az eddiginél jobban figyelembe veszi például az iskolakezdést és a tanítás végét is.

Minden Sopronban tanuló számára ingyenes a helyi diákbérlet, amelyet az önkormányzat kifizet a Volánnak. Az új soproni menetrend kialakításakor az egyik legfontosabb szempont volt, hogy a buszok igazodjanak az iskolakezdéshez, illetve a tanítás végéhez. Ennek érdekében módosítottak útvonalakat, és új járatokat indítanak. (Erről lapunk múlt heti számában beszámoltunk: Korszerű buszközlekedés, Soproni Téma, 2023. november 29.) A menetrend áttételesen segíti, hogy a diákokban kialakuljon a közlekedéssel kapcsolatos helyes szemlélet. A városban csökken a személyautó-forgalom, a nagyfokú zsúfoltság, a szülők pedig pénzt és időt takaríthatnak meg.

A menetrend kialakításában számos oktatási szakember is részt vett. – Nagyon örülünk az igényekhez igazított, új menetrendnek – mondta lapunknak Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója. – Az előkészítésben a Volán szakemberein kívül az önkormányzat munkatársai is részt vettek. Évente többször tartunk egyeztetést a helyi és a helyközi járatokról. Ilyenkor megosztjuk tapasztalatainkat, s a Volán mindig kész az együttműködésre. A reggeli járatsűrítés, remélem, hogy jótékony hatással lesz a nagy forgalomra, és egyre többen veszik majd igénybe a tömegközlekedést. Ha ez így lesz, csökken a környezetszennyezés is. Az új menetrend tényleges segítség a gyerekeknek és a szülőknek azon kívül, hogy az önkormányzat ingyenes helyi bérlettel támogatja a diákokat. A felsősök jelentős része, a középfokú intézménybe járók pedig szinte mindegyike önállóan közlekedik. Azok, akik autóval viszik a gyerekeket az iskolába, talán elgondolkodnak, hogy nem kell a kapuig szállítani őket. A buszmegállók területileg jól helyezkednek el, közel vannak az iskolákhoz. Végre elmondhatjuk, hogy diákbarát a buszközlekedés.

– Mindenki számára könnyebbség, hogy bővülnek a közlekedési lehetőségek – tette hozzá Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. – Ismerjük a várost és a diákokat, tanárokat érintő problémákat, ezeket megosztottuk a szakemberekkel. Azonban nemcsak a Volán próbál változtatni az eddigi gyakorlaton, az iskolák is alkalmazkodnak a helyzethez, vagyis a menetrendhez, úgy, hogy például megváltoztatják a képzés kezdetét. A szakképzési centrumban a munkatársainknak is bevezettük a lépcsőzetes munkakezdést. Van, aki 7-re, mások 8-ra, 9-re járnak munkába. Úgy vélem, az új menetrend nem csupán a diákoknak, hanem a pedagógusoknak is nagy segítség. A mi diákjaink használják a buszokat, akik vidékről járnak be, a pályaudvaron szállnak le, nekik is könnyebb lesz az iskolába eljutás. A középiskolásoknak, kollégistáknak pedig az „uszodajáratok” is jól jönnek.

Akinek segítségre van szüksége, az keresse a Volán munkatársait a +36 (1) 382–0888-as telefonszámon, vagy nézze meg a www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/sopron honlapot! Praktikus tanács, hogy a buszmegállókban és az autóbuszokon mindenki ellenőrizze az új menetrendet, és újra elérhető lesz a menetrendi füzet, várhatóan december 6-tól.

Az önkormányzat az állami támogatás mellett évente mintegy 500 millió forintot biztosít a Volánnak. Ennek köszönhető, hogy a diákok, a kismamák és értelemszerűen a nyugdíjasok is ingyen vehetik igénybe a tömegközlekedést. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek