Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk az adatainkra!
A kiberpajzs.hu oldalon hasznos információkat találhatóak a legújabb csalási módszerekről.

Rendőrségi sorozat

Vigyázzunk az adatainkra!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Folyamatosan változik, fejlődik a technológia – így újabb és újabb módszerekkel rukkolnak elő a csalók. Ma már az átverések jelentős része az online térben, illetve telefonon történik, ezért fontos rendszeresen felhívnunk a figyelmet a veszélyekre.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevével és hamisított telefonszámával élnek vissza a csalók, akik igyekeznek megszerezni az áldozatok személyes és bankszámlaadatait – az elmúlt hetekben több bejelentés is érkezett ilyen ügyben a rendőrségre.

– Már rengeteg szervezet, például a rendőrség vagy pénzügyi és közműszolgáltatók nevében is indítottak hasonló hívásokat – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – A közös az ügyekben: mindig arra hivatkoznak a csalók, hogy meg akarják védeni az áldozatot egy (nem létező!) támadástól. Igyekeznek rábírni, hogy megadja az adatait, vagy letöltsön egy programot, applikációt a számítógépére.

Fontos, hogy a személyes adatokat, bankfiókunkhoz a hozzáférést soha ne adjuk meg, illetve ne töltsünk le semmilyen programot. Ha mégis megtörtént a baj, akkor azonnal értesítsük a rendőrséget, és kérjünk segítséget! Az sem ritka, hogy sms-ben érkezik az értesítés például arról, hogy a futárcég kér visszaigazolást a rendelésről, amit le sem adtunk. Az a legbiztosabb, ha az ilyen üzeneteket olvasás nélkül töröljük.

– Csak idő kérdése, hogy mikor állnak elő új fogásokkal, új módszerekkel a bűnözők, mint például a hangklónozás, teamviewer és anydesk programokkal történő újabb visszaélések – folytatta Cservenák Helga. – Sokat segít, ha a témáról beszélnek egymással az emberek, elmesélik a tapasztalataikat, hiszen ebből lehet tanulni.

A kiberpajzs.hu oldalon például hasznos információkat találnak a legújabb módszerekről és arról is, hogy mit kell tenni, ha valakit be akarnak csapni. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...