Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szabályt sértett a kincsvadász

| Cziráki Viktória | Panoráma

Fémkeresővel talált régészeti leletet egy soproni „kincsvadász” a Várhely-kilátó közelében. Tettével több szabályt is megsértett, hiszen engedély nélkül kutatott, ráadásul lopást és orgazdaságot is elkövetett.

Az egyik internetes portálon jelent meg egy cikk arról, hogy a soproni Várhelyen fémkeresővel talált értékesnek tűnő leleteket egy magánszemély, azokat azonban nem adta le a múzeumnak. Egy közösségi weboldalon megjelent posztban egy kelta kés vagy tőr mellett egyéb leleteket is bemutatott a „felfedező” fotókkal illusztrálva. A kincsvadász a képek alatt elmondta, hogy a 40 centi hosszú a kést a Várhely-kilátónál egy régi kelta lelőhelyen találta fémkereső segítségével, amiért nem is kellett mélyre ásni, hiszen mindössze 60 centiméterre a föld felszín alatt volt.

A hozzászólók között megoszlottak a vélemények arról, hogy a lelet valódi lehet-e, és volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyesfajta fémkeresős kutatás illegális tevékenység hazánkban. – A kincsvadász – ha valós a történet – több helyen is szabályt sértett, legelőször azért, mert a fémkereső műszer használata Magyarországon engedélyhez kötött – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– A régészeti ásatások területén magánszemélynek semmilyen kutatási jogosultsága nincsen, így biztosan neki sem volt. Másodsorban pedig lopást követett el azzal, hogy a régészeti leletet nem szolgáltatta be az államnak, hiszen minden ilyen lelet az állam tulajdona. Ez egyébként a lopás minősített esete. Amennyiben – mint ahogy a hír is írja – eladta más személynek a földben talált tárgyat, orgazdaságot is megvalósított. Figyelemre méltó a történetben, hogy az elkövető maga posztolta tettét az interneten, ezzel saját maga idézte elő lebukását.

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.