Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek.

Panoráma

Munkaszünet az egészségügyben

Pénteken munkaszüneti napnak megfelelően látják el a betegeket a Soproni Gyógyközpontban. Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére 2011 óta július elseje – Semmelweis Ignác születésének napja – munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók számára. A soproni kórházban a járóbeteg-szakrendeléseken nem fogadnak betegeket, a sürgősségi ellátás ügyeleti rend szerint történik. A kórház területén működő központi orvosi ügyelet is a hétvégi rend szerint lesz elérhető.

Városi hírek

Megáldották a templomot

Nyolcvanadik alkalommal tartotta meg a Jézus Szíve ünnepet a soproni Jézus Szíve-templom. A háromnapos esemény vasárnap körmenettel és ünnepi szentmisével zárult. Idén azt is ünnepelte a közösség, hogy lezárult a templom felújítása. – Kormányzati támogatásból restauráltattuk a templom színes ólomüveg ablakait, saját forrásból felújíttattuk a templom fő- és oldalbejárati kapuit, és rendbe hozattuk az ötvöstárgyakat is – mondta Németh István plébános.

A 14 millió forintos fejlesztés a Magyar Templomfelújítási Program keretében valósult meg.

– A program Sopronban 7, a térségben pedig 23 templomot érint. Ez óriási öröm, mert a világháború óta nem volt ekkora templomfelújítási program Magyarországon – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

A felújított épületet dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg. Az ünnepi szentmisén jelen volt Tóth Éva, a Jereván Településrészi Önkormányzat elnöke, valamint Magas Ádám önkormányzati képviselő is.

Forrás: sopronmedia.hu

Harmincéves a kórházkápolna

30 éve szentelték fel a Soproni Gyógyközpont kórházkápolnáját. Az évforduló alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be dr. Pápai Lajos emeritus püspök.

Az 1989-es rendszerváltás után az akkori kórházigazgató, dr. Rácz Attila kezdeményezte a kápolna megépítését, amelynek alapkövét 1990. június 22-én tették le. Az igazgató halála miatt a kápolna ügye egy időre háttérbe szorult, majd nagy gyűjtőkampány indult a városban, így végül 1991 év végére került tető alá az épület – dr. Bárány András soproni mérnök tervei alapján. A kórházkápolna a katolikus, evangélikus és református egyházak közös istentiszteleti helye lett.

Harminc évvel ezelőtt a kápolnát dr. Pápai Lajos áldotta meg, így a kerek évfordulón is ő tartott hálaadó szentmisét. – A kórházkápolnának nagyon nagy jelentősége van azok számára, akik vallásosak, és a nehéz időkben Isten felé fordulnának. Itt is vannak szentmisék, gyóntatások, Jézus jele itt is köztünk van, és ez reményt ad a betegséggel küzdőknek – mondta az emeritus püspök.

Az ünnepségen részt vett dr. Molnár Sándor, a kórház főigazgatója is. Forrás: sopronmedia.hu 

Újra járható a Kossuth Lajos utca

Mindkét irányban újra járható a Kossuth Lajos utca, melynek burkolata teljesen megújult. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, májusban kezdődött a belvárosi utca rendbetétele.

Zöld hírek

Megújított megállapodás

Ismét aláírta a határon átnyúló együttműködési megállapodást a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel vezetője. Az 1993-as alapító dokumentumot újította meg a közelmúltban Kulcsárné Roth Matthaea és Johannes Ehrenfeldner. A szerződés megalapozza a két nemzeti park együttműködésének továbbfejlesztését a közös természetvédelmi munka, a környezeti nevelés, valamint az ökoturizmus területén.

A méhek megóvásáért

– A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői, ezért fontos, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmaközi szervezeti elismerést nyert el – jelentette be Nagy István Siófokon. Az agrárminiszter elmondta: biztonságban kell tudni a méhcsaládokat. Folyamatosan nő a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított keret, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatta a kormány a termelőket. Fenntartják a méhészek személyi jövedelemadó-kedvezményét is. 

Kultúra, művészetek

Szimfonikus imázsfilm

Elkészült a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar új imázsfilmje. Hűség és zene – olvasható a képkockák végén, ez a szellemiség hatja át az egész alkotást, amelynek rendezője, vágója Németh Anna, az operatőre Mike László és Mike György volt. A Soproni Petőfi Színház előadásaiban többször szerepel Kóczán Péter művészeti vezető és Oberfrank Péter karmester irányításával az ország egyik legrégebbi, lassan 200 éves komolyzenei formációja. Hallhatta őket a közönség ebben az évadban A padlás hatalmas sikerű produkcióban, az És mégis élünk táncműben, valamint az Árgyilus és Tündér Ilona mesetáncjátékban. A zenekarról készült imázsfilm megtekinthető a legnagyobb videómegosztón, valamint a Soproni Téma hivatalos Facebook-oldalán is.

Lehár Ferenc gálaest

Lehár Ferenc életműve előtt tiszteleg az a gálaest, amelyet ­Benedekffy Katalin szerkesztésében láthat a közönség július 2-án magyarul a fertőrákosi barlangszínházban. A nézők többek között hallhatják a Messze a nagy erdő, a Vágyom egy nő után, az Apacslegény, Bár az asszonyhoz senki sem ért, a Gyerünk tubicám című slágereket. 

Sport

Bajnok a Falco

A szombathelyi Falco nem kegyelmezett, először nyert odahaza bajnokságot. A férfi kosárlabda NB I. fináléjának ötödik, mindent eldöntő mérkőzését a házigazda Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 99–70-re nyerte az Egis Körmend ellen, így negyedszer szerezte meg a bajnoki aranyérmet. – Biztos vagyok benne, hogy napokig a bajnoki csata, az utolsó mérkőzés, a diadal hatása alatt leszek – értékelt a döntő után a szombathelyiek vezetőedzője, Milos Konakov.

Vereség Wimbledonban

Babos Tímea kikapott a wimbledoni teniszbajnokság selejtezőjének 3. fordulójában, így nem jutott főtáblára. A világranglista 294. helyezettje a kvalifikáció első körében a német Katharina Gerlachot, a másodikban az ukrán Darya Snigurt győzte le úgy, hogy mindkét találkozón csak két játékot veszített. A harmadik mérkőzésen a soproni teniszező ellenfele a mexikói Fernanda Contreras Gómez volt, ellene 6:3, 1:6, 6:3 arányban kapott ki.

Soproni fiatalok

Lezárult az érettségi

Befejeződtek a szóbeli érettségi vizsgák országszerte. Emelt szintű szóbelit június 1. és 9. között 134 tárgyból, 259 helyszínen közel 66.800-an tettek. Középfokon június 13. és 24. között 1162 helyszínen közel 257 ezren szóbeliztek. A vizsgabizottságok a középszintű szóbelik után hirdették ki az érettségi eredményeket. A felsőoktatási ponthatárok és a felvételi eredmények várhatóan július 21-én, csütörtökön este derülnek ki. Mielőtt azonban megszületnének a ponthatárok, mindenkinek fel kell töltenie a szükséges dokumentumokat a felvi.hu-ra.

Új tanév

A 2022/23-as tanév kezdete várhatón 2022. szeptember 1. lesz. A hivatalos rendelet lapzártánkig nem jelent meg, így a szünetek pontos időpontja sincs még meghatározva.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...