Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Röviden

| Panoráma

Hírek.


Panoráma

Határőr nap koszorúzással

Védőszentjük, Szent László előtt tisztelegtek a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének tagjai szombaton a Kossuth Lajos utcai BM Klub kertjében. A rendezvényen a résztvevők megkoszorúzták az elhunyt határőrök emlékezetét őrző kopjafát. Sopron városa nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, valamint Juhász Adrienn és Stöckert Tamás önkormányzati képviselő rótta le tiszteletét a kopjafánál. Fotó: Németh Péter


Erősítették a helyi közösséget

Összesen 15 csapat indult a szombati brennbergi főzőversenyen. Már második alkalommal rendezte meg a programot a Brennbergi Kulturális Egyesület a részönkormányzat támogatásával.

– A csapatok különböző ételeket főztek: került a tányérokba pörkölt, valamint különleges töltött lángos is, a süteményeket pedig külön értékelte a profi zsűri – mondta Stöckert Tamás önkormányzati képviselő, a Brennbergbánya Településrészi Önkormányzat elnöke. – Nagyon jó hangulatú volt a program, amelynek a célja idén is a közösségépítés, közösségteremtés volt.

A főzőverseny mellett a gyerekekre is gondoltak a szervezők: több játék, ugrálóvár fogadta őket. A felnőttek közül pedig sokan megcsodálták a kiállított veterán autókat és motorokat is. 

Városi hírek


Soproni borok a legjobbak között

Átadták a 2023-as, 42. Országos Borverseny díjait. Az ország mind a 22 borvidékéről 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú mustrájára. A zsűri összesen 5 nagyaranyérmet, 128 aranyérmet, 151 ezüstérmet és 11 különdíjat osztott ki.

A soproni résztvevők közül a Taschner Bor- és Pezsgőház 2019-es Soproni Chardonnay-ja nyert aranyérmet a fehérborok között, a vöröseknél a Winelife 2018-as cabernet sauvignon-ja kapott aranyérmet.

Négy soproni vörösbor is ezüstérmet szerezett: az Iváncsics Pince 2019-es Soproni Cabernet Franc-ja, a Horváth Borászat 2017-es Soproni Corvinus Cuvée-je, valamint az Etyeki Kúria 2019-es Sopron Merlot-ja és a 2017-es Sopron Blend bora.

Nyári nyitvatartás

Változik a Széchenyi István Városi Könyvtár és a Bánfalvi Fiókkönyvtár nyitvatartása nyáron. Július 3. és szeptember 3. között a központi könyvtár kedden és szerdán 9-től 16, csütörtökön 9–18 óráig látogatható, a bánfalvi fiókkönyvtár pedig szerdán és csütörtökön 13-tól 17 óráig tart nyitva.

A köztisztviselőket köszöntötték

Pesky Ibolya (b4), a polgármesteri hivatal személyzeti osztályának vezetője kapta idén a Thurner-gyűrűt, a köztisztviselők legrangosabb soproni kitüntetését. Sopron Közigazgatásáért Oklevet nyújtott át Németh Gergely (j2) városi főépítész, Salferné Halász Hajnalka (j6) pénzügyi ügyintéző, Steindl-Schmidt Beáta (j5) közútkezelői és útügyi ügyintéző, Szarka Edina (j3) pénzügyi ügyintéző és Weinacht Ildikó (j4) beruházási ügyintéző részére a városvezetés. A kitüntetettek dr. Farkas Ciprián (b5) polgármesterrel, dr. Simon István (b3) és Csiszár Szabolcs (b2) alpolgármesterrel, valamint dr. Sárvári Szabolcs (b1) jegyzővel és dr. Kovács Gábor (j1) aljegyzővel helyezték el az emlékezés virágait Thurner Mihály szobránál a pénteki ünnepség végén.

Zöld Sopron


Nyáron is legyen rendezett!

Napokig tartó kánikula, majd lezúduló kiadós eső – az elmúlt hetekben megtapasztalhattuk, hogy milyen szélsőséges tud lenni a nyári időjárás. A felhőszakadások miatt gyakran megtelnek a csatornák és az árkok, nem szabad megfeledkezni ezek tisztításáról.

A közterületek rendben tartásáról már többször írtunk lapunkban (legutóbb: Aktuális tennivalók, Soproni Téma, 2023. június 7.). A fő szabály: a város közigazgatási területén az utakat, parkokat, tereket, kondiparkokat, játszótereket és a járdákat a Sopron Holding Zrt. takarítja. Az ingatlanok előtt található közterületek, járdák, zöldterületek, árkok rendben tartása viszont (egészen az úttestig) az ingatlantulajdonos feladata. Fontos, hogy a takarítást télen és nyáron is el kell végezni, hogy ne kockáztassuk a büntetést.

Lényeges, hogy a zöldterületeken ne szaporodjanak el az allergén növények. A parlagfű ugyan csak augusztustól virágzik, viszont az irtást már korábban meg kell kezdeni. A törvény úgy rendelkezik, hogy a tulajdonos köteles „a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”, ellenkező esetben súlyos büntetést is kaphat.

Sport


Eredményes U19-es kosarasok

Második meccsét is megnyerte a magyar válogatott. A mieink 67–66-ra legyőzték Argentínát vasárnap a Debrecenben zajló U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság csoportkörének 2. fordulójában. Az együttes csak egy negyedet nyert meg, mégis sikerült győznie. A soproni Csendes Péter 17, Csátaljay Péter 1 ponttal járult hozzá a sikerhez.

A magyarok szombaton a Koreai Köztársaság ellen nyertek, kedden pedig (lapzártánk után) a törökök ellen zárták a csoportkört.


– Nehéz, fizikális meccs volt, az első félidőben túl sok második esélyt hagytunk ellenfelünknek, és kicsit rosszabb százalékkal is dobtunk, mint szombaton, de végig azon a rendszeren belül voltunk, amit másfél éve építünk, így korrigálni tudtuk a gyengeségeinket – mondta Váradi Kornél szövetségi edző. – A célunk nem változott, továbbra is az a fontos, hogy élvezzük ki minden percét a világbajnokságnak, és megpróbáljuk felvenni a versenyt a világ elitjével.

Gombfoci

Országos pontszerző versenyt tartottak a Fáy-technikumban a SMAFC szektorlabda szakosztály szervezésében. A szombati megmérettetésen indultak junior, felnőtt, női és férfi gombfocizók is.

– Büszkék vagyunk, hogy van egy ilyen sikeres szektorlabda szakosztályunk Sopronban – mondta Csiszár Szabolcs alpolgármester, aki a díjakat is átadta.

Inczédi Gergely szakosztályvezető hangsúlyozta: a verseny lényege az volt, hogy bizonyítsák, a gombozás nem egy múló divat.

Forrás: Sopronmédia

SOSZI: új sportpálya

Elkészült az akadálymentesített sportpálya a Soproni Szociális Intézmény (SOSZI) Kossuth Lajos utcai épületének kertjében. Múlt héten avatták fel az új létesítményt, amelyet az intézmény nappali ellátottjai használhatnak. – Bár sokan küzdünk különféle sérüléssel, mégis képesek vagyunk akár egyforma módon is sportolni – mondta a helyszínen ­Filep Márk önkormányzati képviselő. – Fontos, hogy a mozgássérültek ne érezzék megkülönböztetve magukat a társadalom többi tagjától.

Joós Bernadett, a SOSZI megbízott intézményvezetője kifejezte háláját az Idős Emberek Gondozásáért Alapítványnak, valamint a támogatóknak, akik segítsége nélkülözhetetlen volt a kivitelezés során. A sportpálya a soproni Lions Club, a GYSEV Cargo Zrt., a Swietelsky Magyarország Kft., a Szerencsejáték Nonprofit Kft., a Hova Tovább Alapítvány és civil adományozók segítségével épült meg. Fotó: Filep István


Soproni fiatalok


Rothos siker

A soproni Roth-technikum faiparos tanulói képviselik hazánkat a WorldSkills szakmák világbajnoksága versenyen. Eszlinger Mátyás megosztott első helyezett, Mihálicz Martin pedig második lett a WorldSkills Lyon 2024 válogatóverseny döntőjében. A megmérettetésen a versenyzőknek egy éjjeliszekrényt kellett készíteniük.

40. Vermes fizikaverseny

Idén is városunk adott otthont a Vermes Miklós nemzetközi fizikaversenynek. A megmérettetést 40. alkalommal szervezték meg – ezúttal is a Vasvilla-iskolában. Három kategóriában hirdettek eredményt, a díjátadón Csiszár Szabolcs alpolgármester is részt vett.

Lezárul az érettségi szezon

Pénteken véget ér az idei érettségi időszak. Az Oktatási Hivatal adatai szerint június 30-ig 1163 helyszínen, közel 265 000 középszintű szóbeli vizsgát rendeznek. Mint arról beszámoltunk, Sopronban ebben a vizsgaidőszakban 759 végzős érettségizik, és mintegy 280-an tesznek előrehozott érettségi vizsgát.

Határtalanul program

Csaknem negyvenezer diák utazhat külföldre a 2022–2023-as tanévben a Határtalanul programban – közölte a Belügyminisztérium. A kezdeményezés célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, elmélyítése. A magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így közvetlenül megismerhetik a külhoni magyarság körülményeit, kultúráját, tradíciót. Az utazások idén márciusban kezdődtek, az első kirándulások úti célja Erdély volt. Ebben a tanévben 1230 iskolás csoport utazhat, illetve utazhatott a Határtalanul programban.

Sztárok itt és itt


BULI VAN – Jamberg fiatal zenészekkel

Július 7., péntek 16 óra, Brennbergbánya, Szent Borbála tér. Fellép: Tik-Tak, After, Nope, Timeless, Helit, Four Corners

Harmadik alkalommal rendezi meg a HofferSuli egyesület a Jamberg zenés(z) pikniket Brennbergbányán, a Szent Borbála téren július 7-én. A családbarát rendezvény mottója: „A hely, ahol a természet találkozik a zenével”. Az erdő ölelte teret megtöltik zenéjükkel a HofferSuli zenekarai, a zenepavilon közelében pedig játszótér, népi játékok, arcfestés várja a koncertre látogatókat. Egy meglepetés produkciót is ígérnek a szervezők, amelyhez több brennbergi is csatlakozott, az estet pedig a soproni Four Corners zenekar koncertje zárja.

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.