Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem sms-ben jön a felszólítás

Rendőrségi sorozat

Nem sms-ben jön a felszólítás

| Czetin Zoltán | Panoráma

Parkolási szabálysértés miatt küldtek sms-t sokaknak a rendőrség nevében – a csatolt link persze adathalász oldalra mutatott. Az egyenruhások azt kérik, mindenki legyen nagyon körültekintő.

Interneten vásárolunk ajándékot, fizetjük be a számlákat, rendelünk ebédet – rengeteget használjuk az online térben bankkártyánkat. Ezzel párhuzamosan megnőtt az itt elkövetett csalások száma is. A bűnözők mindig újabb módszereket próbálnak ki. A lényeg viszont nem változott: kicsalni adatainkat, pénzünket.

– Lényeges, hogy mindenki megismerje az elkövetési módszerek tárházát. Telefonon, számítógépen, e-mailben és sms-ben zúdulnak ránk a megtévesztő adathalász-technikák – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – A közelmúltban például a rendőrség nevével visszaélve küldtek hamis adathalász smt-t több soproninak is. Az elkövetők valótlan, be nem fizetett közigazgatási bírságokra, többnyire tilosban parkolásra hivatkozva próbáltak meg jogtalanul személyes és bankkártyaadatokat megszerezni.

A szakember felhívta a figyelmet: a rendőrség nem sms-ben, e-mailben, messengeren kommunikál a lakossággal. Hivatalos ügyekben ajánlott levelet küld, vagy aki rendelkezik ügyfélkapuval, az ott kap üzenetet.

– Fontos, hogy a gyanús üzeneteket azonnal töröljék, soha ne kattintsanak a bennük lévő linkre – tette hozzá Cservenák Helga. – Senki ne adja meg sem személyes, sem bankkártyájának adatait, azokkal ugyanis a későbbiekben visszaélhetnek. Nagy segítség, ha az idősebbekkel is rendszeresen beszélünk a veszélyekről. A Soproni Rendőrkapitányságon például egy új programsorozatot indítottunk a szépkorúak biztonságáért – ebben egy interaktív játék megoldásával kapnak hasznos tanácsokat az idősek. Az első foglalkozásokat múlt héten tartottuk a Ciklámen Idősek Klubja és a Lila Akác Idősek Háza tagjainak. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...