Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Munkában az új vonat
Az új generációs FLIRT-ök már szállítják az utasokat, a próbaüzem október 5-ig tart Fotó: GYSEV

Sopron–Szombathely–Szentgotthárd között közlekedik

Munkában az új vonat

| Munkatársunktól | Panoráma

Már közlekedik az első két új generációs FLIRT a GYSEV-nél. A villamos motorvonatok úgynevezett utasforgalmi próbaüzemben futnak.

A villamos motorvonat a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd-vonalon szállítja az utasokat. A próbaüzem keretében két új jármű közlekedik október 5-ig.
A GYSEV Zrt. 2016-ban jelentette be, hogy a meglévő 10 mellé további 10 FLIRT típusú, villamos motorvonat megrendeléséről írt alá szerződést. A vasúttársaság új generációs FLIRT-jei közül az első két jármű már tavaly ősszel elkészült, a motorvonatokat november végén Szombathelyen mutatták be az utazóközönségnek.

Mivel technológiájában jelentősen átalakult az új generációs FLIRT, Magyarországon hatósági engedélyeztetési eljárásra volt szükség. Ezt az elmúlt hónapokban folyamatos próbafutások és mérések keretében folytatta le a vasúttársaság. Az eljárás része az utasforgalmi próbaüzem is, amelynek során már utasokat is szállítanak a járművek.

A GYSEV-es, új generációs FLIRT-szerelvényekből álló flotta járműveit folyamatosan szállítja le a vasúttársaságnak a gyártó Stadler konzorcium. 2019 első felében várhatóan már az összes motorvonat forgalomba állhat a GYSEV Zrt. vonalhálózatán.

A FLIRT elnevezése egy német betűszó, a Flinker Leichter Innovativer Regional-Triebzug – magyarul fürge, légkönnyű, innovatív, regionális motorvonat – rövidítése.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...