Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kezdődik a fűtési szezon

A kéményeket gázfűtés esetén legalább kétévente ajánlott ellenőriztetni

Kezdődik a fűtési szezon

| Szilágyi Andrea | Panoráma

Október 15-én hivatalosan kezdetét veszi az idei fűtési szezon. Akár radiátorral, kazánnal vagy kandallóval biztosítjuk az otthon melegét, érdemes még az idény előtt ellenőriztetnünk vagy javíttatnunk a berendezéseket, kéményeket.

A szakemberek azt javasolják, hogy ősz elején iktassunk be egy próbafűtést, hiszen ha fény derül bármilyen komolyabb problémára, akkor még mindig olcsóbban és kényelmesebben tudunk megoldást találni. A berendezések meghibásodását sok tényező okozhatja, de ezek többsége elkerülhető, ha a karbantartást rendszeresen elvégeztetjük egy szakemberrel.

Érdemes segítséget kérnünk, ha azt tapasztaljuk, hogy a szerkezet nem fűt úgy, mint az előző évben, furcsa zajokat ad ki, nehezen gyújt be a kazán, nem – vagy csak foltokban – melegszik a radiátor és a padló- vagy falfűtés, illetve ha a berendezés illesztéseinél csöpög a víz.

Az Országos Katasztrófavédelem közleménye szerint a kéményeket gázfűtés esetén kétévente, szilárd tüzelőanyaggal fűtés esetén évente ajánlott ellenőriztetni. A kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy nem tisztítják azokat megfelelően, és a kémény belső falán lerakódott korom és kátrány meggyullad. A fűtési szezonban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is. Kiemelték: tévhit, hogy csak a régi gázkazánok okozhatják ezt a problémát, mert minden nyílt égésterű fűtőberendezés és vízmelegítő mérgező gázforrás lehet, ha nem biztosított a megfelelő levegőellátás.

A hatóság kéménysepréssel kapcsolatos weboldalán (kemenysepres.katasztrofavedelem.hu) irányítószám alapján kereshető, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél egyeztethető időpont ingyenes ellenőrzésre. Az olyan ingatlanban élőknek, ahová nincs vállalkozás bejelentve, a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.

Spórolás: A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal csökkentése 6 százalékos energiamegtakarítást is jelenthet, így ha lehetőségünk van rá, használjunk szabályozó szelepeket! Mindig röviden és intenzíven szellőztessünk! Éjszakára – vagy ha hosszabb időre megyünk el otthonról – a hőmérsékletet vegyük alacsonyabbra! A ritkábban használt helyiségekben (például előszoba), alacsonyabb hőmérséklet is elég. Az eltérő hőmérsékletű helyiségek közötti ajtókat mindig tartsuk csukva! Ügyeljünk arra, hogy a meleg útját ne akadályozzák bútorok, függönyök vagy rajtuk hagyott ruhák!

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.