Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Hazánk szépségei nyomában
Az Élmények és látnivalók Magyarországon című útikönyv Fotók: Griechisch Tamás

Hazánk szépségei nyomában

| Köves Andrea | Panoráma

Élmények és látnivalók Magyarországon címmel tíz év után ismét megjelent hazánk legismertebb útikönyve, amelyben a Nyugat-Dunántúl látnivalóit a soproni Taschner-Schmidt Erika mutatja be.

A több nyelven is megjelent kötet 160 ezer példányban kelt el. Az elmúlt években számos fejlesztés történt hazánk minden régiójában, ráadásul a turizmusban sokkal nagyobb szerepet kapnak a különböző élmények: ezért vált szükségessé az eredeti útikönyv átírása, bővítése. A kötet kiadója a három megyét átölelő nyugat-dunántúli rész megírásával egy soproni, idegenforgalomban jártas szakembert: Taschner-Schmidt Erikát bízta meg. 

– Először kissé megijedtem a feladattól, hiszen három kicsi gyermek – öt-, három- és egyéves – mellett elég szoros a napirendem – mesélte a szerző–szerkesztő. – Ugyanakkor vonzott az új kihívás, ráadásul a férjem, Taschner Tamás szintén biztatott, így belevágtam a munkába. Egyrészt a régi kötet már elavult információit szelektáltam, ezzel párhuzamosan pedig sok-sok érdekes, izgalmas látnivalót és történetet kutattam fel, hiszen a könyv nem száraz adatok halmaza. Sokkal inkább az a célja, hogy aki fellapozza, az kedvet kapjon ahhoz, hogy bebarangolja csodaszép hazánk minden szegletét. Az élménydús, nem hagyományos fotók is ezzel a céllal illusztrálják a kötetet.

Erika akkor volt a leglelkesebb az írás–szerkesztés közben, amikor szeretett városához: Sopronhoz és annak környékéhez érkezett. Azonban a legnagyobb nehézséget is ez adta számára, hiszen szelektálnia kellett a sok-sok szívéhez közel álló történet közül: minden nem fért bele a kötetbe. A páneurópai piknik története azonban nem maradhatott ki az útikönyvből.

A szerző szerint Sopron hazánk egyik legvonzóbb úticélja jelenleg, köszönhetően a sok-sok múltról mesélő műemléki épületnek, a folyamatos megújulásának, az izgalmas rendezvényeinek: a VOLT Fesztiválnak, a Tündérfesztiválnak, a barlangszínházi programoknak és számtalan kirándulási lehetőségnek.

Taschner-Schmidt Erika

Kapcsolódó cikkek

Régi idők karácsonya

Régi idők karácsonya

2020. 12. 23. | Köves Andrea

Ki ne emlékezne arra, hogy gyermekként milyen repeső szívvel várta a szentestét? Így van ezzel dr. Varga Mária, a Sopronért Emlékérem kitüntetettje, valamint dr. Szabadhegyi Győző, a Soproni Egyetem címzetes docense is.