Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fontos, hogy tudja: van segítség!

Rendőrségi sorozat

Fontos, hogy tudja: van segítség!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Családon belüli erőszak, nemi erőszak – nők világszerte esnek ezeknek áldozatul. A felmérések szerint még mindig rejtve marad az esetek nagy része, mert a legtöbben nem mernek beszélni róla. Pedig van segítség!

Az ENSZ közgyűlése 1999 decemberében nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává. Azért ezt a napot választották, mert 1960-ban ekkor ölték meg a Mirabal nővéreket, a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit.

A Soproni Rendőrkapitányság is minden évben felhívja a figyelmet a problémára. – Azt tapasztaljuk, hogy nagyon magas ezen a területen a látencia – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Az erőszaknak sok megnyilvánulási formája van, nemcsak fizikai lehet, hanem például pszichés, gazdasági is. Aki ilyennek van kitéve, gyakorlatilag nem képes teljes életet élni.

A szakemberek tapasztalatai szerint az áldozatok a legtöbbször nem látják reálisan a saját helyzetüket, nem tudnak és nem is mernek segítséget kérni. Állandó rettegésben élnek, félnek a megtorlástól. Jellemző, hogy az agresszív ciklusokat megbánó, bocsánatkérő időszakok követik.

– Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy valaki agresszió áldozata – folytatta a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Például ilyen, ha a korábban szívesen kommunikáló nő zárkózott lesz, nem beszél magáról, takargatja magát, nem vesz részt társas eseményeken, nem hív vendégeket, mindenhez engedélyt kér. Fontos, hogy ha felismerjük a helyzetet, akkor támogassuk az áldozatot, próbáljuk meggyőzni, hogy kérjen segítséget.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenesen hívható 24 órás telefonszámot üzemeltet (+3680/20–55–20), de lehet keresni a családsegítő központot is, vagy feljelentést tenni a rendőrségen. Ha maga az áldozat nem mer jelentkezni, akkor ismerősök, barátok, rokonok is tehetnek bejelentést. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...