Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fontos a megelőző védekezés
Az aranyszínű sárgaság nem gyógyítható, ezért kiemelt feladat az amerikai szőlőkabóca irtása időben végzett vegyszeres kezelésekkel. Fotó: Filep István

Soproni borvidék: 2016 után újra felütötte a fejét az aranyszínű sárgaság a szőlőkben

Fontos a megelőző védekezés

| Horváth Ferenc | Panoráma

Ismét veszélyezteti a Soproni borvidéket az aranyszínű sárgaságot okozó, az amerikai szőlőkabóca által terjesztett fitoplazma. Igaz, jelenleg csak egy területen – de több szőlőben – észlelték a betegséget, de máris megkezdődött a vármegyei kormányhivatal koordinálásával a védekezés.

– Az aranyszínű sárgaságot egy sejtfal nélküli baktérium okozza, amelyet az amerikai szőlőkabóca terjeszt – mondta a Soproni Témának Szemerits Attila, a Győr–Moson–Sopron Vármegyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője. – A betegség következtében először csökken a termésmennyiség, romlik a szőlő minősége, majd 2–3 év után a teljes szőlőültetvény is elpusztulhat. A betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti, amely más, már fertőzött gazdanövényről, például iszalagról viszi át a kórokozót a szőlőre, úgy, hogy szívogatja a növények sejtnedveit. Így kerül a szőlő nedvkeringésébe a fitoplazma, amely a vegetáció végén a gyökérzetben telel át.

(A betegség valószínűleg már fertőzött oltványokkal került Magyarországra. Hazánkban 2013-ban azonosították először a kórokozót, a Soproni borvidéken 2016-ban észlelték első alkalommal.)

– Nagyon fontos, hogy a betegségnek nincs ellenszere, ezért a védekezést a fertőzött tőkék gyökérrel együtt való kiirtása jelenti – folytatta az osztályvezető. – Abban az esetben, ha a betegség elérte a tőkék 30 százalékát, akkor az egész ültetvényt ki kell vágni gyökérzettel együtt. A gazdáknak a betegség észlelését jelenteniük kell a vármegyei kormányhivatalnak. Ez nemcsak az összehangolt védekezés miatt fontos, hanem azért is, mert csak így juthatnak a termelők kártérítéshez. Azt már említettem, hogy az aranyszínű sárgaság nem gyógyítható, ezért kiemelt feladat az amerikai szőlőkabóca irtása időben végzett vegyszeres kezelésekkel.

A vármegyei kormányhivatal együttműködik a gazdákkal, a hegyközséggel és a soproni önkormányzattal is.

– A védekezés csak együttesen lehet hatékony – hívta fel a figyelmet Szemerits Attila –, például az azonos időben végzett, többszöri permetezéssel, amelynek összehangolását a hegyközség végzi, s így olcsóbb lehet a vegyszerek beszerzése is.

Mint megtudtuk, az amerikai szőlőkabóca jelenlétét a gazdák a szőlőkbe kihelyezett sárga színű, ragacsos lapok segítségével mérik fel. Abban az esetben, ha megjelentek az adott területen, akkor július–augusztusban kezdődhet a vegyszeres védekezés.

– Egyelőre szerencsére csak egy területen ütötte fel a fejét a betegség, ezért pánikra nincs ok, de mindent meg kell tenni a megelőzés érdekében. Már csak azért is, mert az aranyszínű sárgaság elsősorban a chardonnay, a ­zweigelt és a kékfrankos szőlőket veszélyezteti – hangsúlyozta Szemerits Attila.

Fórum a védekezésről: A fitoplazma elleni védekezésről és az aktuális teendőkről tartottak fórumot a soproni bortermelőknek múlt szerdán a Vinodomban. Az eseményt a Győr–Moson–Sopron Vármegyei Kormányhivatal és a soproni hegyközség közösen szervezte. A fórumon tucatnyi soproni borászat képviselője vett részt. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...