Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érettségi, felvételi változások
Az érettségi pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik. Fotóillusztráció: Soproni Téma-archíum

A felsőfokú intézmények dönthetnek az ötödik érettségi tárgyról is

Érettségi, felvételi változások

| Bertha Ágnes | Panoráma

Az idei tanév végén már életbe lépnek a Nemzeti Alaptanterv 2020-as változásai az érettségi és a felsőoktatási továbbtanulás rendszerében. Ezzel az intézmények nagyobb szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában.

A 2024-ben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek. A felsőfokú intézmények dönthetnek az 5. érettségi és az 5., esetleg 6. pontvivő tantárgyról is. A kötelező tantárgyak – magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv – mellett a felsőoktatási intézmények meghatározhatnak egy ötödik, a képzési területhez illeszkedő középiskolai tantárgyat. A pontszámításban változik az is, hogy a jelentkezőknek a 9., 10., 11., 12. év végi bizonyítványukat kell feltölteni, és az egyes egyetemek egyes szakjai választják ki a számukra szükséges tantárgyakat. Így más egyetemek ugyanazon szakjain különböző pontszámok lehetnek a minimumok.

Az érettségi pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik. Újdonság, hogy művészeti vagy sportképzés esetén a gyakorlati vizsgapontok négyszerese (maximum 400 pont) és az intézményi pontok (100) adódnak össze.

Jelentős változás lesz a közép- és az emelt szintű érettségi százalékának eltérő számítása: emelt szintű érettséginél egyenlő az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel (tehát 100 százalékos érettségi = 100 érettségi pont), középszinten a százszázalékos érettségi 67 érettségi pontot jelent.

2024-től a felsőoktatási intézmények határozhatják meg azt is, hogy milyen követelményekért, eredményekért adnak további, maximum 100 pontot. Az intézményi pontokat adó lehetőségek között vannak már eddig is megszokottak, mint az emelt szintű érettségi – amiért az egyes intézmények eltérő pontot adhatnak –, nyelvvizsga, tanulmányi, sport- és művészeti versenyeredmények, esélyegyenlőség (fogyatékosság, tartós betegség, hátrányos helyzet), korábbi szakképesítés, oklevél vagy munkatapasztalat. Újdonságként jelenhet meg – intézményektől függően – a 10. osztályos kompetenciavizsga, az egyetem saját szóbeli vagy írásbeli vizsgájának eredménye, illetve részvétel a felvételi előkészítőn, a kötelező közösségi szolgálat 50 órán felüli teljesítése. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat 16/32/64 pontot jelenthet (eltöltött idő függvényében) a maximális 500 ponton felül.

Már a 2023. tavaszi vizsgaidőszakban bevezették, hogy egyes egyetemek, illetve szakok nem teszik kötelezővé az emelt szintű érettségit a felvételihez. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...