Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csomagolásmentesen
Az üzlet egyfajta szellemi kis közösségé is válik a terveim szerint – mondta Pfeiffer Judit Fotó: Griechisch Tamás

Pfeiffer Judit környezettudatos kezdeményezése

Csomagolásmentesen

| Köves Andrea | Panoráma

Megnyílt Sopron első csomagolásmentes boltja, amelynek fő célja a környezettudatos vásárlási kultúra kialakítása, a háztartási hulladékok csökkentése.

Dekagramm – hirdeti a cégér a letisztult stílusú, barátságos üzlet ajtaján. Már az elnevezés is sokatmondó. A portékák gusztusos üvegekben sorakoznak a polcokon, a mérleg mellett fából készített kisebb-nagyobb merőkanalak sorakoznak. Az üzletben mind a beszállításban, mind az árusítás során mindenféle csomagolást igyekeznek kiküszöbölni: textilzsákokban, üvegekben, papírdobozokban folyik a vásárlás, nejlonzacskó egyáltalán nincs a boltban. A csinos üzlet lelke Pfeiffer Judit, aki három gyermeket nevel, és úgy érzi, ezzel a környezettudatos kezdeményezéssel az ő látásmódjukat is formálja. Sőt, azokét a kisebb-nagyobb gyerekekét is, akik szüleikkel betérnek vásárolni. Örömmel tapasztalja, hogy Sopronban egyre több az ökotudatos fogyasztó.

– Az üzlet amellett, hogy alternatívát nyújt a hulladékok csökkentésére, egyfajta szellemi kis közösségé is válik a terveim szerint – mesélte ­Pfeiffer Judit. – Van egy kis sarkunk, ahol meg lehet pihenni, ötleteket cserélni, tapasztalatokat megosztani egy finom kávé mellett a környezet megóvásának lehetőségeiről, egy „zöldebb” háztartásról. Úgy érzem, aki hozzánk betér, az előbb-utóbb, ha felkeres egy nagyobb áruházat, ott sem nyúl majd a nejlonzacskókhoz, pillepalackokhoz.

Judit folyamatosan keresi az új, környékbeli kistermelőket, hiszen az üzlet egyik nagy erénye, hogy elsősorban az ő termékeik teszik ki a kínálatot. A bolt az élelmiszerek és természetes tisztító- és tisztálkodószerek széles skáláját kínálja. A hazai gyártású lisztek, cukrok, fűszerek, sók mellett fűszerek széles választéka, olajok, szörpök, lekvárok, házi tojásból készített tészták, teák, kávék, számos magféleség sorakozik a polcokon. A különleges eceteket egy idős bácsi készíti, aki már évtizedek óta űzi különleges mesterségét. Judit számos tervet dédelget még magában, így a jövőben például a kimért belga csoki mellett hazai csokoládékészítő csomagolásmentes termékeivel is szeretné még bővíteni a kínálatot.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...