Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Átjárás a határon
A határon átnyúló közösségi közlekedés fejlesztéséről egyeztettek Sopronban magyar és osztrák szervezetek résztvevői Fotó: Németh Péter

Együttműködés a közösségi közlekedés fejlesztéséért

Átjárás a határon

| Munkatársunktól | Panoráma

Félidejénél tart az a magyar–osztrák együttműködés, amely a határon átmenő közösségi közlekedést segíti elő, és hangolja össze a közlekedésben érintett társaságok, szervezetek munkáját.

Fenntartható Mobilitás és Elérhetőség Burgenland és Nyugat-Magyarország Regionális Közlekedésének érdekében – SMART–Pannonia címmel tartottak konferenciát az elmúlt héten a Pannonia Hotelben. Az eseményen jelen volt dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete, valamint Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke is.


A résztvevőket Barcza Attila fejlesztési tanácsnok köszöntötte, aki hangsúlyozta: a határok könnyebb átjárhatóságát szolgálja majd az M85-ös út soproni szakaszának megépítése is, amelynek éppen a napokban tették le az alapkövét.


A megbeszélésen Hans Niessl sikertörténetnek nevezte a két ország közti vasúti közlekedést. Ezt tovább erősítenék nemcsak a személyszállítás, hanem a teherforgalom területén is – tette hozzá.


– Két évvel ezelőtt hazai és ausztriai résztvevőkkel indult útjára az a kezdeményezés, amelynek fő célja fejleszteni, fellendíteni a határon átnyúló közösségi közlekedést – mondta el lapunknak Halinka Péter, a határon átnyúló projektek igazgatója. – Ennek részeként jelenleg már tesztelünk egy kerékpáros útvonaltervező alkalmazást. A program egyik elemeként épült már P+R parkoló a GYSEV-állomáson, emellett további kerékpárosbarát intézkedéseket is kidolgozunk.

A résztvevők

A projekt magyarországi résztevői: GYSEV Zrt., Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Osztrák oldalról: Burgenland Mobilitási Központ, Keleti Régió Közlekedési Szövetség, Burgenland tartomány, Közlekedési Infrastruktúra Kft., Burgenland. Stratégiai partnerek: Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., kerékpáros szövetség.

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.