Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ajándékozzunk okosan!
Lakatos Tibor, az egyik soproni fajátéküzlet tulajdonosa azt mondja, minden korosztálynak meg lehet találni az optimális ajándékot. Iskolás korban hasznosak az oktató játékok, a nagyobbaknak

Dr. Hartl Éva: Mindig szánjunk időt a gyerekekkel közös játékra!

Ajándékozzunk okosan!

| Köves Andrea | Panoráma

Közeledik a karácsony, a szülők, nagyszülők izgatottan böngészik a játékboltok kínálatát. A szakember azt tanácsolja: válasszunk tudatosan a gazdag kínálatból!

– Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a gyermekeink életkorát, fejlettségi szintjét, hiszen ha nem ennek megfelelő ajándékkal lepjük meg őket, akkor az általunk vásárolt játék gyorsan a sarokba kerül – mondta dr. Hartl Éva, a Soproni Egyetem Benedek-karának egyetemi docense, intézetigazgató. – A jó játékeszközök motiválják a gyermeket a játékra. Ne a ma olyan divatos „önjátszó” tárgyakat válasszuk! A gyerekek sajnos sok reklámot látnak a rajzfilmcsatornákon, az online felületeken, és ezeket a drága, sokszor egyáltalán nem megfelelő „divattárgyakat” könyörgik ki a szüleiktől. Azt tanácsolom: ne hagyjuk magunkat, hiszen nagyon széles a kínálat a jó, minőségi játékokból. Kedvenceim a társasjátékok, mert interaktívak, a szabályokra nevelnek, remek közösségi élményt adnak. Varázslatosak a puha ölelgethető babák, a szerepjátékhoz használható játékszerek és az építőkockák is. Ha leülünk a gyermekünkkel, együtt átélhetjük a játék csodálatos fantáziabirodalmát. Ne engedjük el a gyermekeink kezét, szánjunk időt a közös játéktevékenységre!

A szakember kedvenc játékai a saját kézzel készített alkotások, így az oktatás során is számos textilfigurát, társasjátékot alkot a jövendő óvodapedagógusaival együtt. Izgalmas családi élményt jelenthet, ha közös programként együtt is készítenek játékokat.

– Számomra mindig fontos volt, hogy olyan játékokat áruljak, amit a gyermekeim kezébe is örömmel adnék – mesélte Lakatos Tibor, az egyik soproni fajátéküzlet tulajdonosa, aki korosztályokra bontva játékötletekkel lepett meg bennünket. Egyéves kor alatt tökéletes választás a természetes anyagból készült csörgő, zenélő vagy mobil dísz. Egyéves kor után jöhetnek a gurulós, tologatós eszközök. Az óvodáskorban a szerepjátékok kerülnek előtérbe, ezekhez kiváló ajándékok lehetnek a fából készült konyhai felszerelések, a parkolóház vagy éppen a babaház. Iskolás korba lépve jöhetnek az oktató játékok, amelyekkel gyakorolhatják a betűk, a számok vagy az óra tanulását, ilyen például az abakusz vagy a szorobán. A nagyobbaknak ajánlottak a szórakoztató és egyben fejlesztő logikai játékok, stratégiai társasok.

Kapcsolódó cikkek

Téli üzemmód

2020. 11. 25. | Munkatársunktól

Az ország teljes területén téli üzemmódra, ezzel együtt 0–24 órás szolgálatra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Így országosan 19 megyei igazgatóságán, 94 mérnökségén és a központi irányításban is folyamatos szolgálatra állnak át a szakemberek.