Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A szabadság a legfontosabb

| Munkatársunktól | Panoráma

1989 eseményei Győr–Moson–Sopron megyében címmel tartottak konferenciát az elmúlt héten Sopronban.

– Nekünk, magyaroknak a szabadságunk a legfontosabb, ez nemzeti történelmünk mozgatórugója, mert mindent ennek a kivívása érdekében tettünk az elmúlt évezredek során és teszünk ma is. A páneurópai piknik egy olyan meghatározó összejövetel volt, amely lezárt egy több évtizede tartó sötét korszakot – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. 

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a határnyitás harmincadik évfordulója jó alkalmat ad arra, hogy az egykori eseményeket hitelesen dolgozzák fel és gyűjtsék össze.

A tanácskozáshoz kapcsolódva a Győr–Moson–Sopron megyei önkormányzat a Bethlen Gábor Alap támogatásával pályázatot hirdetett májusban a megyében élő és tanító történelemtanárok számára, hogy készítsenek egy, az 1989-es év megyebeli eseményeiről szóló oktatási anyagot, amely közelebb viszi a fiatalokhoz a korszakot.

Péter Ferenc, Maros megye tanácsának elnöke arról szólt, hogy a mai felnőtt generációnak beszélnie kell az 1989-es eseményekről, tudatosítva a fiatalokban azt, hogy milyen volt az élet a rendszerváltás előtt.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...