Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Közel ötvenmilliárd forintból gazdálkodhat Sopron, a hűség városa 2019-ben

A költségvetés a város fejlődését szolgálja

| Munkatársunktól | Panoráma

Dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester előterjesztésében a közgyűlés februári ülésén elfogadták Sopron 2019. évi költségvetését. A város összességében közel 50 milliárd forintból gazdálkodhat.

A napirendi pont tárgyalása során elhangzott, kedvező makrogazdasági környezetben készült a költségvetés tervezete, hiszen az ország egyre jobban teljesít, az elmúlt évi gazdasági növekedés közel 5 százalékos volt. Ezért emelkednek a fizetések, több jut családtámogatásra, alacsony az infláció és alacsonyak a kamatok is. Több kerül az önkormányzatoknak is. Ezt példázza a soproni Modern Városok Program, az M85-ös építése, a Sopron–Fertő fejlesztési program is, de elkezdődött a falvak modernizálása és folytatódnak a Településfejlesztési Operatív Programok (TOP) is.

A költségvetés a bevételekhez szabja a kiadásokat. Megtudtuk, az előterjesztést széles körű egyeztetés előzte meg. A költségvetésből kitűnik, a kiadások biztosítják a város színvonalas működéséhez és fejlődéséhez szükséges forrásokat. Tartalmazza a Modern Városok Program elemeit és a TOP beruházásait. A Fertő tavi szabadidőközpont építése, a Lövérekben létesülő konferencia-központ, a kétszer kétsávos autóút és az északnyugati elkerülőút megépítése, az Innovációs és Technológiai Centrum kialakítása, a VOLT Fesztivál és városi rendezvénytér megvalósítása állami beruházásként járul hozzá a költségvetés hosszú távú biztonságához. A költségvetés garantálja az intézményrendszer magas szintű működését, felújítását, s biztosít jó körülményeket az érintetteknek (bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális intézmények).

Közel 100 sportegyesület részesülhet működési támogatásban a létesítmények fenntartásán kívül. Forrásokat biztosít a város élénk kulturális életének fenntartásához, a Pro Kultúra, valamint a kulturális és művészeti civil szervezetek révén, de számíthatnak az önkormányzat támogatására a különböző civil szervezetek, az alapítványok és a közérdekű kezdeményezések is. Sopron fejlett családtámogatási és szociális rendszert tart fenn. Továbbra is lesz például babakötvény, nyári napközi, ingyen buszbérlet (kisgyerekes szülőknek, diákoknak), uszodai támogatás és diétás étrend a közétkeztetésben.

Természetesen került forrás a lakossági közműalapba, a portálfelújítási programba, és lehetőség lesz a városképi jelentőségű homlokzatok felújítására is. Utak, járdák építésére, rekonstrukciójára milliárdos összeg jut.

Az önkormányzat támogatja az együttműködő szervezeteket, kiemelten a Soproni Gyógyközpontot, a rendőrséget, a tankerületet, a szakképzési centrumot és a katasztrófavédelmet (pontosabban katasztrófaelhárítást).

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...