Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A haladó építész utcája
A Vitnyédi és az Újteleki utca között húzódik a Schármár Károly utca. Fotó: Filep István

Híres soproniak nyomában: Schármár Károly fejezte be a postapalotát

A haladó építész utcája

| Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A vásárcsarnok mögött, a Vitnyédi és az Újteleki utca között húzódik a forgalomtól elzárt Schármár Károly utca. A szakasz 1987 óta viseli a városképet meghatározó neogótikus és szecessziós stílusú munkáiról ismert építész nevét.

Schármár Károly 145 évvel ezelőtt, 1877. március 16-án látta meg a napvilágot Sopronban. Édesapja, Schármár János szintén építész volt, nevéhez fűződik például a II. világháború során elpusztult, Templom utcai neológ zsinagóga vagy a Szent György utcai bencés gimnázium építése is.

Károly 1900-ban szerezte meg diplomáját a budapesti Műegyetemen, ezután bekapcsolódott apja vállalkozásába. 1908-ban a Szent Orsolya-rend iskolájának bővítését tervezte meg, ami után az épületegyüttes kerengővel és csillagvizsgáló toronnyal bővült. 1912-ben dolgozta ki az új Szent Mihály-temetőben található neogótikus ravatalozó terveit.

Édesapjától 1913-ban átvette nagy vállalkozását, és befejezte a szecessziós postapalota építését. Érdekesség, hogy az épület alapozásakor bukkantak rá a föld alatt Caius Sextilius Senecio Centurio sírkövére, amely bizonyította, hogy a város római kori elődjét Scarbantiának nevezték.

Az ő alkotása az 1931-ben a Kurucdombon megnyílt Szent István elemi iskola, amely ma a Soproni Járásbíróság és az Ügyészség épülete. Nevéhez fűződik az Újteleki utcában található, bordó színű, „Fűszer, festék” feliratot viselő Pum ház építése. Modern társasházat is épített: a Frankenburg út és Vörösmarty utca sarkán található épületen a városszépítő egyesület 2000-ben helyezett el Schármár János és Károly előtt tisztelgő emléktáblát. Nevéhez fűződik a Deák téren található, ma az Eötvös József evangélikus gimnáziumnak helyet adó épület is. Ezen kívül számos lövéreki villa és lőver építésén és átépítésén dolgozott.

Sopron törvényhatósági bizottságának is tagja volt, lelkesen támogatta a fiatal építészeket. 1946. február 15-én hunyt el. A Szent Mihály-temetőben lévő sírjához a saját maga által emelt ravatalozóból kísérték utolsó útjára.

(Írásunkhoz az Aranykönyvben, a Széchenyi István Városi Könyvtár honlapján, Hárs József helytörténész emlékhonlapján, az Eötvös-gimnázium honlapján, valamint a sopronikirandulas.hu oldalon található információkat használtuk fel.)

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen a linken gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek